Numărul deceselor cauzate COVID-19 în Spania a înregistrat un salt extrem de îngrijorător duminică, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii de la Madrid. În prezent, 1.785 de persoane sunt la terapie intensivă.
Numărul deceselor cauzate COVID-19 în Spania a crescut cu 394 în ultimele 24 de ore, o majorare de aproape 30%, ridicând totalul la 1.720 de la începutul pandemiei de coronavirus, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii.
Numărul cazurilor de îmbolnăvire confirmate a crescut cu 3.646 de sâmbătă şi până duminică, ajungând la 28.572, în contextul în care Spania, a doua cea mai afectată ţară din Europa, şi-a sporit capacităţile de testare.
Un număr de 2.575 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, însă 1.785 de persoane sunt la terapie intensivă.
Personalul medical, tribut greu
Personalul din sănătate a plătit un tribut greu în lupta împotriva pandemiei: 3.475 dintre membrii săi au fost contaminaţi, adică 10% din total, a declarat într-o conferinţă de presă Fernando Simon, directorul Centrului de Alerte Sanitare.
Guvernul i-a mobilizat pe studenţii aflaţi în ultimul an la medicină şi asistenţă medicală, precum şi pe doctorii pensionaţi, pentru a face faţă afluxului de bolnavi în spitale, dintre care unele sunt depăşite de situaţie.
Regiunea Madrid este de departe cea mai afectată, cu 1.021 de morţi, şi se apropie de 10.000 de cazuri de infectare, conform cifrelor ministerului.
Armata a ajutat la transformarea pavilioanelor imense de la târgul comercial de la Madrid în spital de campanie unde au fost transferaţi primii 200 de pacienţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunță Agerpres.
Cel mai mare spital din Europa
În final, acest spital ar urma să găzduiască 5.500 de paturi şi ar deveni cel mai mare de acest tip din Europa.
Conform media spaniole, premierul Pedro Sanchez, care a afirmat sâmbătă că „valul cel mai dur” încă nu a venit, ar urma să ceară duminică prelungirea cu 15 zile a stării de urgenţă declarată sâmbăta trecută pentru două săptămâni.
De la 14 martie, cei 46 de milioane de spanioli sunt supuşi unei izolări stricte şi nu pot ieşi din casă decât singuri şi doar pentru a cumpăra produse de primă necesitate şi pentru a merge la serviciu acolo unde telemunca nu este posibilă sau pentru a-şi plimba scurt câinele.
Potrivit lui Sanchez, sunt cele mai stricte măsuri din Europa