Spania, foarte aproape de imunitatea colectivă

Spania

Sursă: Pixabay

Țara beneficiază de o bună acoperire vaccinală și vede cum rata de incidență se stabilizează la o cifră mult mai mică decât în ​​alte țări europene, a scris François Musseau într-un articol de opinie realizat pentru Le Point.

Spania, foarte aproape de imunitatea colectivă

Ce paradox pentru o țară care, în Europa, este una dintre cele care au suferit cel mai mult din cauza coronavirusului! Spania ar putea deveni unul dintre primele ţări care vor atinge „imunitatea de turmă”, cum se spune aici. Cu alte cuvinte, imunitatea colectivă. În orice caz, acest lucru este evidențiat de prestigioasa revistă „The Lancet”, ale cărei concluzii sunt preluate de toată presa națională, conform lepoint.fr

Ne amintim că, din martie 2020, Spania a fost, după Italia, țara europeană care a fost nevoită să se baricadeze în cel mai drastic mod în fața avalanșei nestăpânite de cazuri de contagiune. Înainte de a cunoaște statistici dezolante până în primele luni ale acestui an, care au dus astăzi la un bilanț cumulat de peste 5 milioane de cazuri și 87.477 de decese. Dar, din vară, situația s-a îmbunătățit simțitor, cu o incidență de 51 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni. Un număr mai mare cu câteva puncte decât săptămâna trecută aici, dar care rămâne cu mult sub majoritatea celorlalte țări mari europene.

Potrivit șefului secției de boli infecțioase al Spitalului din Sevilla de la Macarena, José Rodriguez Baño, foarte prezent în presă, o singură explicație poate fi oferită: „Autoritățile au relaxat, în ultimele luni, măsurile de control, ca în multe alte ţări. Ori, de fiecare dată când s-a făcut asta înainte, am asistat la noi valuri. Singura concluzie posibilă este că rezultatele noastre bune actuale se datorează evoluției vaccinărilor”.

Campania produce într-adevăr rezultate spectaculoase

Campania produce într-adevăr rezultate spectaculoase, aproape la fel de mult ca în Portugalia vecină. Cu siguranță a început într-un mod laborios, lent și haotic, în mare parte pentru că în Spania prerogativa sănătății revine celor 17 regiuni. Dar, cu ajutorul unei bune organizări, această campanie a făcut posibilă vaccinarea a peste 80% din populație. Mai exact, potrivit Ministerului Sănătății , 88,6% dintre cei peste 12 ani. Spania ocupă locul trei în lume în acest domeniu, cu mult înaintea unor țări precum Regatul Unit sau Statele Unite.

Situația este aceeași, mai ales că rata de injectare a celei de-a treia doze este rapidă: deja au fost administrate peste un milion de rapeluri – în principal din laboratorul Pfizer -, cei mai mulți dintre cei care au primit această doză fiind rezidenți ai caselor de bătrâni și, mai mult recent, persoane peste 70 de ani. Amintiți-vă că în Spania mișcarea antivaccin este foarte slabă și că acceptarea socială a fost mare încă de la începutul campaniei.

În plus, scăderea incidenței de la 150 la 54 în rândul celor sub 12 ani este interpretată de epidemiologi ca un bun indicator al imunității efective la îndemână. În timp ce ce ştiu că trebuie să se dea dovadă de prudenţă: rămâne să se stabilească durata protecției înainte de a revendica victoria. Potrivit jurnalului de tehnologie xataka.com, „trebuie să ne obișnuim cu ideea că o imunitate totală nu este posibilă cu siguranţă. Trebuie doar să ne apropiem cât mai mult de ea și să acceptăm ideea că vom trăi cu acest virus mult timp de acum înainate”.