După o luptă grea dusă în contextul pandemiei de coronavirus, Spania, una dintre cele mai afectate țări urmează să ia o nouă decizie. Este vorba despre schema de protecție a muncii.
Potrivit Reuters, Guvernul Spaniei ia în considerare extinderea până în 2021 a schemei naţionale de protecţie a muncii – ERTE – menită să limiteze numărul concedierilor, a anunţat luni ministrul Muncii, Yolanda Diaz, informează Agerpres.
„Data rămâne deschisă, dar 31 decembrie 2020 nu va fi probabil cea mai adecvată şi va trebui să o extindem puţin”, a declarat Diaz, într-un interviu acordat televiziunii spaniole.
În ceea ce privește extinderea, aceasta ar putea fi mai lungă pentru anumite sectoare. De exemplu, turismul va beneficia de schemă atât timp cât va fi necesar, a precizat ministrul Muncii.
Guvernul de la Madrid a anunţat recent că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.
O scădere fără precedent
De asemenea, în luna august a acestui an, având în vedere urmările crizei cauzate de pandemia de coronavirus, numărul celor aflaţi în schema de protecţie a muncii a scăzut cu 27%, la 812.438.
Totodată, în aceași lună, numărul şomerilor a crescut cu 740.000 faţă de perioada similară din 2019, ajungând la 3,80 milioane persoane, ca urmare a crizei generate de epidemie.
Luna trecută, Ministerul Muncii a informat că rata şomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în timp ce analiştii se aşteptau ca rata şomajului să atingă 16,70%.
Spania se numără printre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus.
La doar câteva zile după ce a început școala, moștenitoarea tronului, prințesa Leonor, a intrat în izolare la o reședință privată din Madrid, a anunțat Palatul Regal. Fiica de 14 ani a regelui Felipe la VI-lea va rămâne în carantină la domiciliu timp de două săptămâni, după ce a fost depistat un caz de infectare cu coronavirus printre colegii ei de clasă.
Înainte de criza pandemiei, unii militari erau mobilizați pe frontul incendiilor de vegetație, ori ajutau la operațiuni de salvare și curățare după inundații. Unitatea militară pentru urgențe din Spania are acum misiunea de a depista persoane care au intrat în contact cu cazuri confirmate de Covid-19.