În urma acordului comercial încheiat joi, 24 decembrie, între Marea Britanie şi UE, premierul spaniol Pedro Sanchez a transmis că Madridul şi Londra vor continua să negocieze un acord asupra teritoriului britanic Gibraltar din Peninsula Iberică.
„Salut principiul acordului dintre UE şi Marea Britanie … Spania şi Marea Britanie îşi continuă dialogul pentru a ajunge la un acord asupra Gibraltarului”, a declarat Sanchez într-un mesaj postat pe Twitter, adăugând că state membre ale UE vor examina în continuare acordul Brexit.
Spania revendică suveranitatea asupra portului de la Marea Mediterană pe care l-a cedat Marii Britanii în 1713 după un război.
Aproximativ 15.000 de persoane fac naveta zilnic din Spania spre Gibraltar, care are o populaţie de 32.000 de locuitori. Portul primeşte, de asemenea, aproximativ 10 milioane de turişti pe an, un sector care reprezintă aproximativ un sfert din economia sa.
Acord privind relaţiile comerciale post-Brexit
Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns, joi, la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE. „S-a ajuns la un acord”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând „veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE”, scrie Agerpres.
„Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE”, a adăugat sursa britanică.
Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, după ce şi miercuri s-a anunţat că o înţelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului. În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.