Rata de creștere a Spaniei depășește nu numai Germania, dar şi Marea Britanie, unde recuperarea a fost mult decât evidentă.
Creșterea Spaniei este o problemă contestată: pentru criticii politicilor de austeritate din zona euro, este saltul unei pisici moarte – o mică recuperare după o recesiune mult mai profundă nu reprezintă un motiv de bucurie. Șomajul este de peste 23%, ca în Grecia. Preţurile caselor spaniole au scăzut cu aproximativ o treime după criza financiară, lăsând o bucată mare din țară cu datorii ipotecare grele.
Dar este elevul cel mai silitor în privinţa reformelor structurale: Spania a implementat reforme semnificative ale pieței forței de muncă în 2012, în încercarea de a scoate din uz legislaţia de muncă greoaie, prin urmare sunt dovezi că schimbările dure și dureroase ale sistemele economice inflexibile pot duce la o mult aşteptată răsplată.
Pe de altă parte, cifrele confirmă faptul că prețurile au scăzut cu 1,5% în luna decembrie, făcând ca Spania să fie una dintre țările cele mai afectate din Europa. Vânzările cu amănuntul sunt în creștere cel mai rapid ritm din ultimii 11 ani, iar o parte din boom-ul consumului ar putea duce la scăderea prețurilor.
Iată poziţia lui Jonathan Loynes de la Capital Economics în privinţa noilor date spaniole:
„Cifrele au confirmat faptul că Spania a fost una dintre cele mai dinamice economii din zona euro anul trecut, cu excepția Irlandei, înaintea celorlalte economii "periferice". Portugalia și Grecia au crescut probabil cu aproximativ 1% în 2014, iar economia Italia s-ar putea contracta.În pofida creșterii puternice, Spania rămâne totuşi una dintre cele mai slabe economii în ceea ce privește nivelurile de activitate. PIB-ul este încă aproape de 6% mai jos decât vârful din 2008, ceea ce arată existența unei cantități foarte mari de capacitate neutilizată în economie.”