Spania nu mai este o destinaţie atrăgătoare pentru lucrătorii străini, informează vineri ABC.es, după ce observă că numărul angajaţilor de origine străină a fost frânat în luna iulie, deşi a crescut cu 62.000 numărul total al persoanelor afiliate la serviciile de asigurări sociale.

Pe de altă parte, a scăzut cu 4.000 numărul afiliaţilor români, şi cu 6.000 cel al marocanilor – cele mai numeroase colective de străini din Spania, mai notează sursa citată. Românii sunt în continuare cei mai numeroşi străini care cotizează la serviciile de asigurări sociale – 286.294 – urmaţi fiind de marocani – 225.036 – şi ecuadorieni – 177.340.

În 2009, criza economică a provocat plecarea a peste 90.000 de imigranţi din Spania, potrivit unui raport elaborat de compania de resurse umane Adecco. Iar din iulie 2008 până în luna ianuarie a acestui an, numărul angajaţilor străini a scăzut cu aproape 350.000 – anul acesta, afiliaţii la serviciile de asigurări sociale numărând ceva mai puţin de 1.806.000. Deşi numărul acesta a ajuns până la 1,9 milioane în prezent, datele din luna iulie reflectă frânarea acestei tendinţe – chiar dacă este perioada cea mai ocupată a sezonului estival.

Datele, provenite de la Ministerul spaniol al Muncii, arată că sectorul agricol spaniol este cel mai afectat de scăderea numărului imigranţilor: numărul lor a scăzut cu peste 21.000 într-o singură lună. A scăzut şi numărul angajaţilor străini care lucrează în gospodării şi în minerit.

Frânarea afilierii străinilor la serviciile de asigurări sociale, observată odată cu creşterea numărului spaniolilor, este explicată de unii experţi drept un comportament care indică faptul că acum, cei din urmă acceptă locuri de muncă pe care le refuzau în vremurile de bunăstare şi care le reveneau străinilor. Alţi experţi consideră că această tendinţă este greu de susţinut, pentru că există argumente pro şi contra, deopotrivă. Florentino Felgueroso, doctor în economie şi cercetător, susţine că, pe de o parte, mulţi spanioli îşi epuizează acum ajutoarele de şomaj şi se decid să accepte locuri de muncă pe care înainte nu le primeau. Pe de alta, străinii acceptă oricum în măsură mai mare locuri de muncă la negru, care nu sunt cuprinse în datele serviciilor de asigurări sociale, susţine el.

În ciuda plecării imigranţilor, Spania continuă să fie statul european care are cea mai mare proporţie de străini în populaţia activă pe piaţa muncii – aproximativ 15,8% – în vreme ce media Uniunii Europene este de 7,2%, potrivit datelor Adecco. Din cele 17 milioane de imigranţi care munceau ori îşi căutau de lucru în UE la sfârşitul anului trecut, aproape jumătate se aflau în Germania (3,9 milioane) şi Spania (3,6 milioane).

SURSA: Agerpres