De joi, Franța renunță la purtarea măştii de protecție în aer liber, iar de duminică și la interdicția de a circula pe timpul nopții. Deciziile au fost luate miercuri în consiliul de miniștri după ce situația sanitară s-a îmbunătăţit. Mai mult, la această decizie a contribuit și valul de căldură care a cuprins Franța în ultimele zile.

O situație asemănătoare este și în Spania, țară care se pregătește să renunțe la mai multe restricții și începe să vaccineze anti-COVID şi tinerii.

De menționat este faptul că este pentru prima dată de la conceperea strategiei de vaccinare, când guvernul prevede imunizarea populației tinere. Această actualizare respectă grupele de vârstă în ordine descrescătoare, după ce Spania a reușit să vaccineze în proporție de 100% persoanele în vârstă. Astfel, noile grupe sunt de la 30 la 39 de ani, de la 20 la 29 de ani și ultima grupă îi include pe cei mai tineri, adolescenții cu vârste între 12 și 19 ani.

Spania ar putea renunța la masca de protecție 

În ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție, au loc mai multe dezbateri legate de eliminarea acestora în exterior, în contextul în care purtarea ei este încă obligatorie în orice spațiu, dar temperaturile ridicate de peste 30 de grade ar putea grăbi o decizie în acest sens.

Premierul Pedro Sánchez a anunțat în cursul zilei de miercuri că Spania ar putea renunța la masca de protecție, odată cu creșterea numărului de persoane vaccinate.

„Aşa cum ştiţi, campania de vaccinare, care este cea mai mare din istoria noastră, are un ritm constant. Curând nu va mai trebui să purtăm masca pe stradă și peste câteva zile vom avea 15 milioane de compatrioți vaccinați cu schema completă”, a spus acesta.

Potrivit Rador, în majoritatea regiunilor vaccinarea cu prima doză pentru cei cu vârste între 40 și 50 de ani continuă. Totodată, în toate zonele se administrează vaccinul şapte zile pe săptămână și beneficiarii cardului de sănătate publică primesc un mesaj pe telefonul mobil prin care trebuie să confirme programarea.