Spania a anunţat luni o medie de 4.923 de noi cazuri zilnice de infectare pentru ultimele şapte zile. Această cifră este mai mare decât cea înregistrată de Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia la un loc. În acest context, tot mai multe ţări europene impun carantina pentru persoanele care vin din Spania, potrivit agerpres.ro
O situație critică
Este o situaţie „critică, suntem chiar în punctul în care lucrurile pot să se amelioreze sau să se înrăutăţească (…), aceasta înseamnă că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă şi să încercăm să frânăm focarele înainte ca ele să se agraveze”, a declarat agenţiei France Presse Salvador Macip, profesor de ştiinţe medicale la Universitatea deschisă din Barcelona.
Trebuie menționat că Spania se confruntă cu peste 500 de focare de contagiere şi cu o transmitere comunitară a virusului tot mai intensă.
Epidemiologul şef al Ministerului spaniol al Sănătăţii, Fernando Simon, spune că această transmitere „nu este deplin sub control, dar se atenuează progresiv”.
„A existat o mare nerăbdare de a ieşi din izolare, cu gândul desigur la turism”, pilon al economiei spaniole, şi mizând pe ideea că „vara, odată cu căldura, va scădea riscul de avea focare, care ar urma să apară în toamnă”, explică Joan Cayla, directorul Unităţii de cercetări asupra tuberculozei din Barcelona.
În ciuda așteptărilor, focarele au apărut vara. Joan Cayla a explicat că ascensiunea numărului de noi cazuri a început la două săptămâni după ieşirea din izolare.
În faţa acestei evoluţii sunt necesare trei măsuri pentru a stăvili accelerarea contagierilor: educarea populaţiei pentru lunile dificile care vor veni, intensificarea testării şi angajarea de personal sanitar pentru efectuarea anchetelor epidemiologice, consideră cercetătorul respectiv, care crede însă că la toate aceste trei capitole Spania a înregistrat eşecuri.
Confruntate cu focarele de coronavirus, regiunile spaniole, autonome în materie de gestionare a sistemului medical, au luat măsuri drastice care au mers până la izolări parţiale în zonele cele mai afectate din nord şi nord-est, precum Catalonia, Aragon sau Ţara Bascilor.
Masca a devenit obligatorie în toate locurile publice, cu excepţia Insulelor Canare, şi au fost închise numeroase cluburi de noapte, considerate un accelerator de transmitere a virusului.
Mai multe regiuni spaniole au difuzat imagini cu mare impact emoţional pentru a sensibiliza tinerii cu privire la riscurile mortale în cazul infectării cu noul coronavirus.