Guvernul ar putea adopta, săptămâna viitoare, o hotărâre privind certificatele de emisii de dioxid de carbon (CO2), în urma căreia România ar putea obţine circa două miliarde de euro din vânzarea acestor drepturi.
“Săptămâna viitoare avem în şedinţă o hotărâre care prevede unde poţi să te duci cu aceşti bani. Conform prevederilor de la Kyoto şi înţelegerilor internaţionale”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Ministrul a arătat că România a întârziat cu doi ani procesul de tranzacţionare a certificatelor CO2.
“Trebuie să spunem că România este întârziată în acest proces, s-au pierdut doi ani. Când am venit la minister, am luat legătura cu ministrul Economiei şi în două luni avem ordonanţa de urgenţă, la bază, în legătură cu contractul de stat, fără de care nu se poate porni negocierea”, a spus Borbely.
Până la două miliarde euro putem obţine din vânzarea certificatelor
România poate primi sume importante din vânzarea certificatelor până în 2012. Potrivit ministrului Mediului, până în prezent, o serie de state, printre care Spania şi Japonia, s-au arătat interesate să cumpere surplusul de certificate de emisii poluante de care dispune România, însă autorităţile de la Bucureşti nu au demarat încă negocieri.
“Vânzarea certificatelor până în 2012 ne-ar putea aduce până la două miliarde euro, dar contează valoarea certificatelor pe bursă. Nu am pornit negocierile oficiale, dar ştim că unele ţări sunt interesate: Spania, Japonia vom porni negocierile după ce avem legislaţia pusă la punct”, a explicat Laszlo Borbely.
Potrivit acestuia, România este într-o poziţie avantajoasă, pentru că, după 1989, a închis multe fabrici care erau poluante şi, astfel, poate vinde aceste certificate pentru emisii de CO2.