”Nu are nimic de-a face cu un plan de salvare, este sprijin financiar. Condiţiile le vor fi impuse băncilor, în sectorul financiar, şi nu familiilor, nu în plan fiscal, politic sau macroeconomic. Este o injecţie de capital, sub forma unui împrumut pe care băncile îl vor da înapoi, fără condiţii în plus pentru economia spaniolă. Vrem ca familiile şi companiile să aibă bănci mai sigure, care să fie în stare să ofere credite”, a subliniat oficialul, citat de Agerpres.
Potrivit lui, este vorba de împrumuturi pentru bănci, în condiţii extrem de favorabile, pe care Spania le va primi prin intermediul FROB (Fondul spaniol pentru restructurarea sectorului bancar), care le va acorda, la rândul său, băncilor care au nevoie de capital. Scopul urmărit, a mai spus Luis De Guindos, este ca entităţile bancare să fie mai solvente, astfel încât să existe din nou credite, după care să crească economia şi să apară noi locuri de muncă.
Conform aceleiași surse, Guvernul spaniol are intenţia de a cere finanţare europeană fără condiţii macroeconomice pentru recapitalizarea băncilor spaniole, iar suma exactă, suficientă pentru a acoperi aceste necesităţi de capital, şi cu o semnificativă marjă de siguranţă, va fi anunţată de Eurogrup.
Miniştrii de finanţe din zona euro au în vedere un plan de salvare pentru băncile spaniole de până la 100 de miliarde de euro, după cum a dezvăluit o sursă guvernamentală europeană, în urma conferinţei telefonice la care au luat parte miniştrii Eurogrupului.