Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat la finalul ședinței comune de guvern că țara sa este în favoarea intrării României în spațiul Schengen. Potrivit înaltului oficial, condițiile tehnice au fost îndeplinite de mai mulți ani.
Spania, un aliat al României pentru intrarea în spațiul Schengen. Țara noastră îndeplinește toate condițiile tehnice
Premierul Pedro Sanchez a spus că țara sa este în favoarea intrării României în spațiul Schengen, în contextul în care nu există motive tehnice pentru un refuz.
„Spania este aliatul tradițional al României în această cauză, i-am spus și domnului premier mai înainte, nu există motive tehnice, dimpotrivă, Comisia însăși a confirmat faptul că România a făcut eforturile necesare pentru a îndeplini cerințele tehnice, în consecință Guvernul Spaniei este în favoarea intrării României în spațiul Schengen”, a declarat Pedro Sanchez la finalul ședinței comune de guvern România-Spania.
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a spus că România îndeplinește de mulți ani condițiile tehnice.
„Aceste aspecte au fost reconfirmate de către Comisia tehnică pe timpul verificării voluntare care s-a încheiat luna trecută în țara noastră”, a subliniat Nicolae Ciucă.
Mesajul lui Nicolae Ciucă pentru ţările reticente
Anterior, premierul Nicolae Ciucă a declarat că Europa va fi mai sigură cu România în spațiul Schengen.
„Evaluările din această toamnă au reconfirmat că nivelul de pregătire a fost menținut constant de România. Comunicarea recentă a Comisiei Europene privind extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația (16 noiembrie) și evaluările detaliate ale personalului de experți al Comisiei și ale statelor membre care au vizitat recent România constituie o bază solidă pentru o decizie pozitivă, care reconfirmă că nu doar îndeplinim cerințele acordului Schengen, dar că suntem unul dintre cele mai proactive și responsabile state membre în acest domeniu.
În plus, un detaliu esențial nu trebuie ignorat: ca stat membru al UE, România este deja responsabilă de protecția celei de-a doua ca mărime a frontierei terestre din UE, misiune pe care o îndeplinim din 2007 cu cea mai mare responsabilitate.
Până acum, România a răspuns în mod exemplar la ceea ce ar fi putut fi o criză umanitară generată de războiul Rusiei în Ucraina. Am garantat fluxuri rapide, sigure și controlate pentru aproximativ 2,8 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granița în România. Consider că această situație este cea mai relevantă dovadă a capacității autorităților române de a răspunde nu doar situațiilor actuale, ci și celor excepționale. (..)
Europa va fi mai sigură cu România în acest domeniu, iar cetățenii și companiile române – care susțin activ proiectul UE – au dreptul de a se bucura de toate beneficiile pieței interne”, a declarat Nicolae Ciucă, într-un interviu pentru publicația spaniolă La Razon.