Spania vrea să extindă restricţiile asupra preluărilor străine de companii pe care le consideră de importanţă strategică
Iniţial, măsurile aveau ca obiectiv protejarea firmelor spaniole în timpul pandemiei, când autoritățile din Madrid au impus un proces de autorizare pentru achiziţionarea de către o companie străină a unei participaţii mai mari de 10% în firmele considerate de importanţă strategică, sau pentru orice achiziţie în valoare de peste 500 milioane de euro, respectiv 525,85 milioane de dolari.
Totuși, anunțul făcut recent de Ministerul Economiei din Spania confirmă un raport publicat anterior de publicația El Pais.
Restricţiile, care iniţial urmau să expire în 2021, au fost deja prelungite o dată, până în 31 decembrie 2022.
De asemenea, Guvernul intenţionează să extindă măsurile privind achiziţionarea activelor companiilor pe care le consideră de importanţă strategică, a precizat Ministerul Economiei.
Anunțul făcut anterior de Ministrul spaniol al Economiei
În altă ordine de idei, ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, a spus luna trecută că inflaţia de bază ar putea încetini în curând.
Amintim că inflaţia de bază în Spania, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut în octombrie la 6,2% în ritm anual, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică (INE).
De asemenea, creşterea ratei anuale a inflaţiei în Spania a încetinit la 7,3% în octombrie, de la 8,9% luna precedentă, în linie cu estimările analiştilor.
După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Spania s-au situat la 7,3% în octombrie.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 10,7% în octombrie, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în septembrie.
Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la aceasta.
Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,2%.
Simultan, creșterea prețurilor a încetinit în 14 din cele 19 țări membre ale zonei euro în noiembrie. La rândul ei, rata inflației la nivelul zonei euro a scăzut pentru prima dată în 17 luni.
Scăderea vine pe fondul semnelor că presiunile inflaţioniste la nivel mondial au atins un vârf, cu scăderi semnificative ale costurilor wholesale ale energiei şi alimentelor resimţindu-se la nivelul preţurilor de consum.