Dacian Cioloş, născut între Europa centrală şi Transilvania lui Dracula, a plecat de la Merida, de la reuniunea informală a miniştrilor agriculturii din UE, cu siguranţă fără să ştie că a fost singurul care a scăpat de furia populară, transmite miercuri Hoy.es.

Format pe terenul sectorului agrar francez, el este ultima speranţă a agriculturii spaniole, în vreme ce rolul „lipitorilor” este jucat de companiile multinaţionale din sectorul alimentaţiei şi distribuţiei, care sar precum atleţii peste orice barieră, consideră publicaţia citată.

Indignarea sectorului agricol a rămas închisă între mai multe panouri metalice, înalte de mai bine de un metru, astfel că agricultorii, extrem de disciplinaţi – 6.000, veniţi din mai multe regiuni – nu au încercat deloc să le sară. Cu toate acestea, au reuşit să se facă auziţi până la Palatul Congresului, în care se desfăşura întreaga eurobirocraţie agricolă.

Comisarul Cioloş, care a primit felicitări generoase, după ce a fost ridicat pe eşalonul angajaţilor de portughezul Durao Barroso, a promis o politică agrară comună (PAC) puternică, după încheierea celei de acum, în 2013 – iar manifestanţii l-au salutat şi au strigat că „în dumneavoastră avem încredere”. Asta spre deosebire de ministrul spaniol al mediului încojurător, mediului rural şi marin, galiciana Elena Espinosa, care şi-a primit la Madrid cele mai multe insulte, alături de José Luis Rodríguez Zapatero, căruia manifestanţii i-au cerut din nou demisia.

SURSA: Agerpres