Acesta a participat la o reuniune cu oficialii Ministerului Industriei, Turismului şi Comerţului din Spania. Potrivit oficialului, principalele subiecte discutate au fost identificarea unor posibilităţi de investiţii în sectorul irigaţiilor din România şi perspectivele formelor asociative în agricultura naţională, respectiv viitorul cooperativelor agricole. Preşedintele FNPAR, Viorel Matei, le-a comunicat oficialilor spanioli că necesarul de investiţii în infrastructura de irigat din România este foarte mare, exprimându-şi speranţa că investitorii spanioli vor juca un rol activ în restructurarea sectorului.

„România deţine, la ora actuală, un sistem de irigaţii ne-economic, format din tehnologii învechite, care consumă foarte multă energie şi care va trebui modernizat. Deşi avem potenţial să irigăm peste 3 milioane de hectare, din pricina problemelor existente nu reuşim să irigăm nici măcar 300.000 de hectare. Avem nevoie de investiţii majore precum şi de experienţă spaniolă, în contextul în care Spania deţine cel mai corect sistem de sprijinire a irigaţilor”, a declarat Viorel Matei.

El a precizat că delegaţia iberică şi-a manifestat interesul şi faţă de sectorul cooperativelor din România. Potrivit preşedintelui FNPAR, sistemul cooperativelor din ţara noastră se află într-o fază incipientă de dezvoltare, dar poate deveni extrem de atractiv pentru investitori datorită potenţialui mare de dezvoltare. „În opinia noastră, sistemul cooperativelor ar putea să rezolve foarte multe din problemele agriculturii. În România însă, ţinând cont de particularităţile trecutului, acest sistem nu mai poate fi dezvoltat fără acordarea de stimulente, pentru încurajarea producătorilor agricoli să participe la formele asociative”, a precizat Viorel Matei.

Sursa: Agerpres