Măsurile se referă la plata unor taxe suplimentare pentru recursuri la sentinţele din prima instanţă în procesele civile, precum şi la revizuirea în creştere a taxelor deja percepute, cu excepţia domeniului penal.

Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría a arătat vineri că aceste măsuri de coplată şi creştere a taxelor – cuprinse între 50 şi 750 de euro – servesc la promovarea unui sistem de justiţie care să fie eliberat de numeroasele litigii care îngreunează bunul mers al acestuia şi care să garanteze în acelaşi timp asistenţa juridică gratuită, evitând excesele sau abuzurile cauzate de depunerea de numeroase recursuri la sentinţele date.

Facturile de electricitate şi gaz vor fi cu 7%, respectiv 5% mai mari, de la începutul lunii aprilie, potrivit anunţului făcut vineri de ministrul spaniol al industriei, comerţului şi energiei, Jose Manuel Soria. Aceste majorări, a spus ministrul spaniol, vor fi aplicate concomitent cu reducerea cheltuielilor pentru electricitate în valoare de 1,7 miliarde de euro, în transport şi distribuţie, întrucât în această ramură a industriei, Spania a înregistrat dezechilibre de 3,1 miliarde de euro.

Creşterea tarifului la electricitate va permite creşterea încasărilor la buget cu 1,4 miliarde de euro, ceea ce va servi planurilor generale ale executivului spaniol privitoare la respectarea ţintei de deficit pentru 2012, de 5,3% din PIB, aşa cum a fost stabilită de Bruxelles. Vineri, executivul spaniol a anunţat că bugetul de stat al Spaniei va fi cu 27,3 miliarde de euro mai mic anul acesta, iar ţinta aceasta va fi atinsă cu reducerea cheltuielilor şi sporirea concomitentă a încasărilor la buget, în diferite ramuri de activitate ale administraţiei.

Proiectul de buget pentru 2012 a fost prezentat vineri în linii generale, la finalul şedinţei executivului. Potrivit acestuia, statul va avea la dispoziţie un buget redus cu 27,3 miliarde de euro (sumă din care 17 miliarde de economii revin tăierilor din bugetele ministerelor spaniole) – care constituie cea mai semnificativă reducere bugetară înregistrată până acum în Spania. Administraţia spaniolă va fi nevoită să economisească 34,5 miliarde de euro – diferenţa dintre deficitul cu care s-a încheiat anul 2011 (8,51% din PIB) şi plafonul stabilit de Bruxelles, de 5,3% din PIB – pe fondul unei noi recesiuni, al unei scăderi economice estimate la 1,7% anul acesta şi o creştere aşteptată a ratei şomajului de până la 24,3%, adică 630.000 de noi şomeri.