Dupa ce a aflat ca proprietarii au plecat pentru o scurta vacanta la munte, o echipa de spargatori (springari, in jargoul lumii interlope) s-a hotarat sa dea lovitura. Actioneaza profesionist intrand in casa noaptea, sistemele de inchidere ale usilor cedand rapid in fata potoarcei (instrument fabricat artizanal, cu ajutorul caruia poate fi descuiata rapid aproape orice tip de incuietoare). Din pacate, acest scenariu se repeta in Romania, conform statisticilor intocmite de politie, la fiecare 30 de minute.
La cateva minute dupa patrunderea in locuinta, timp in care nici nu au reusit sa-si umple sacul cu valorile gasite in casa, hotii se trezesc ca niste baieti bine facuti intra peste ei si, fara menajamente, ii imobilizeaza, predandu-i organelor de politie.
Ghinionul springarilor se numeste sistem de alarmare cu monitorizare radio. Pentru moment, aceste sisteme se dovedesc infailibile, infractorii nedispunand de posibilitatea de a le scoate din functiune fara sa declanseze alarma. Serviciile de acest gen sunt oferite de firme specializate care asigura clientilor, de regula, consultanta tehnica gratuita, monteaza intregul sistem de senzori si centrala electronica, asigura service si monitorizeaza 24 de ore din 24 functionarea instalatiei. in cazul in care se declanseaza alarma la unul dintre obiective, dispeceratul central anunta echipajul de interventie care se deplaseaza rapid la obiectiv.
Monitorizarea radio
este cea mai sigura
Functionarea intregului sistem este in realitate mai complexa. Instalatia din imobil este compusa dintr-un sistem de senzori, astfel montati incat sa surprinda orice incercare de efractie. Acestia sunt conectati la o centrala locala inteligenta, care asigura o prelucrare primara a datelor. Daca nu exista nici o legatura cu un dispecerat central, alarma este data de o sirena care, cel mult, poate sa sperie hotul. Anihilarea acestor sisteme este foarte usoara, prin simpla deconectare a sirenei.
Un sistem mai evoluat este reprezentat de conectarea sistemului local cu dispeceratul prin intermediul liniilor telefonice. Hotii s-au obisnuit rapid cu acest sistem, anihilandu-l prin taierea firelor de telefon. „Ne-am confruntat cu situatii in care a fost sectionat cablul telefonic al unui intreg bloc, pentru a se putea opera intr-unul dintre apartamente. Daca legatura nu ar fi fost dublata prin radio, nu am fi putut interveni”, ne-a declarat un reprezentat al societatii Bidepa. Legaturile radio sunt, la ora actuala, cele mai sigure metode de transmisie a datelor, echipamentele performante fiind capabile sa elimine chiar si incercarile de bruiaj al frecventei respective.
in cazul unor imobile mari (spatii comerciale, depozite etc.) este foarte important ca sa se cunosca exact locul prin care au patruns infractorii si traseul pe care il urmeaza acestia. Astfel, dispeceratul comunica permanent echipei de interventie locul unde se afla persoanele patrunse prin efractie si modul lor de deplasare. Pentru aceasta, potentialii beneficiari trebuie sa se asigure ca societatea pe care au contactat-o are posibilitatile tehnice de realizare a acestui sistem. Din luna noiembrie a anului trecut, s-a stabilit un parteneriat intre Politia Capitalei si firmele de paza si protectie, patrularea efectuandu-se in comun. „Avantajul acestui parteneriat consta in faptul ca politistul care insoteste echipajul nostru are posibilitatea legala sa retina imediat infractorii, scutindu-ne pe noi de efortul birocratic”, considera Gheorghe Stoica, director general RovalNet Security.
Costul unor asemenea servicii este, deocamdata, destul de ridicat pentru majoritatea romanilor, insa pentru cei care detin valori insemnate, merita. Pretul unei instalatii antiefractie pleaca de la cateva sute de dolari, putand ajunge la zeci de mii, in functie de numarul si tipul senzorilor utilizati care, la randul lor, determina alegerea centralei.
Senzorii cel mai des folositi sunt cei cu radiatii infrarosii, fiind si cei mai ieftini, apoi urmeaza cei ce functioneaza pe baza de ultrasunete, laser etc. Se pot monta, deasemenea, bariere antiefractie care nu pot fi pacalite, gama acestor dispozitive fiind deosebit de diversificata, intrucat apar incontinuu noi produse.
Sistemul electronic de monitorizare este de fapt o retea de emitatori (individualizati pentru fiecare obiectiv) aflati permanent in comunicatie cu un receptor specializat, montat in centrul de monitorizare. in momentul producerii unui eveniment (efractie, incendiu, situatie de urgenta, probleme tehnice), dispeceratul central va primi instantaneu informatiile transmise de emitatorii locali si va actiona in conformitate cu procedurile stabilite. Principalii clienti ai firmelor de paza sunt agentii economici care trebuie sa se apere si de tentativele de furt ale propriilor angajati. Pentru descurajarea unor asemenea practici, se introduc sisteme de monitorizare video si radio. Cate o data este necesar ca un anumit spatiu sa fie urmarit cu o camera de luat vederi disimulata, la vedere fiind montata o alta camera; salariatii pot fi astfel observati fara a realiza acest lucru.
Detectivii sunt cu ochii pe conductele de benzina
Un domeniu aparte il constituie paza conductelor care transporta produse petroliere. Numeroasele incercari de sustragere, prin inteparea conductelor – ceea ce provoaca mari pierderi societatilor de transport – au determinat apelarea la o firma specializata in domeniu. Societatea Bidepa, care in prezent asigura securitatea transporturilor de produse petroliere prin conducte, intampina greutati deosebite. „Infractorii sunt intr-un proces continuu de perfectionare a loviturilor, iar noi suntem nevoiti sa imbunatatim, la randul nostru, metodele de paza. Agentii nostri se confrunta cu situatii deosebite, hotii actionand din ce in ce mai organizat, avantajati si de configuratia terenurilor pe care le strabat conductele”, ne spune unul dintre directorii societatii de paza. Acest fapt a impus o dotare corespunzatoare a echipajelor, inclusiv cresterea capacitatii de autoaparare.
Dezvoltarea acestei piete este intarziata de neadoptarea legilor privind reglementarea atributiilor bodyguardului si ale detectivilor particulari. in desfasurarea activitatiilor specifice, societatiile de paza si protectie resimt lagunele din Legea nr. 18/1996 care necesita completari, existente, dar uitate in sertarele Parlamentului.