Suprafaţa spaţiilor industriale închiriată în primul semestru a crescut cu 350% faţă de perioada similară a anului trecut, la 63.100 metri pătraţi, în timp ce livrările de noi proiecte au totalizat 46.500 metri pătraţi, sub nivelul din primul semestru din 2009, potrivit CB Richard Ellis Eurisko.

„Cele două trimestre au fost echilibrate, fiecare având peste 30.000 de metri pătraţi închiriat sau prenchiriat. Activitatea desfăşurată în spaţiile ocupate de proprietar reprezintă un adiţional de 20.000 metri pătraţi pentru acest semestru”, se arată într-un raport al companiei de consultanţă imobiliară.

Suma spaţiilor noi livrate în piaţă, de 46.500 metri pătraţi, este cu 34% mai mică decât cea înregistrată anul trecut, când peste 70.000 metri pătraţi de spaţii au fost livraţi, exclusiv unităţi aparţinând dezvoltatorilor imobiliari.

Din spaţiul total livrat în 2009 şi semestrul unu din 2010, peste 55% se află în Bucureşti, iar alte oraşe, precum Braşov, Timişoara şi Ploieşti au înregistrat livrări de unităţi industriale de clasa A.

„În general, dezvoltatorii sunt destul de reticenţi la construirea pe o bază speculativă, prin urmare, doresc să ofere un spaţiu care este deja cel puţin 50% pre-închiriat. Acest lucru este cazul pentru Ploieşti West Park-faza1, unitate pre-închiriată de către Unilever încă de la mijlocul anului 2009 şi care a fost inaugurată în al doilea trimestru al anului 2010. Spaţiul livrat în Ploieşti, plus prima fază a Timişoara Airport Park, livrat în semestrul unu 2010, sunt spaţii de clasa A, în ton cu cerinţele chiriaşilor pentru spaţii logistice de calitate”, se menţionează în raport.

Chiria s-a menţinut în jurul valorii de 4,15 mp pe lună

Stocul de spaţii industriale moderne, de clasa A şi B, din România a ajuns la 1,27 milioane metri pătraţi, din care 70% este situat în zona Bucureşti. Rata de neocupare este de aproximativ 14% în Capitală şi de peste 16% în alte oraşe din ţară.

Chiria s-a menţinut în jurul valorii de 4,15 pe metru pătrat pe lună, iar randamentul la 10,5%. Faţă de sfârşitul anului 2008 însă, chiria a scăzut cu mai mult de 10%.

„Dezvoltatorii au început să acorde stimulente financiare, precum luni de chirie gratuită (1-3 luni) sau plafonarea taxelor de mentenanţă. Nivelul chiriilor este stabilit în funcţie de suprafaţa închiriată, astfel că unităţile cu sub 999 metri pătraţi pot fi închiriate la un minim de 4,5 euro, în timp ce pentru o unitate de peste 5.000 metri pătraţi chiria poate ajunge la 4 euro. În afara Bucureştiului nivelul chiriei este cu aproximativ 10% mai mic decât în unităţi similare amplasate în Capitală”, se mai spune în raport.

SURSA: Mediafax