România nu va accepta migranți în plus din Austria

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri că România nu va accepta un număr suplimentar de migranți din Austria în contextul acordului privind aderarea la spațiul Schengen, Air Schengen, în afara prevederilor stabilite prin Regulamentul Dublin.

Conform Regulamentului Dublin, prima țară din Uniunea Europeană în care intră un migrant are responsabilitatea de a gestiona cererea sa de azil. Predoiu a subliniat că România nu va accepta condiții adiționale referitoare la refugiații afgani și sirieni.

Practic, țara noastră va prelua doar migranții pentru care România a fost prima țară de intrare în UE, așa cum stipulează Regulamentul Dublin.

„S-a vorbit și despre faptul că ne asumăm tot felul de obligații. Nu este așa!

Noi nu ne-am asumat nicio obligație în plus față de ce executăm în prezent pe Regulamentul Dublin privind mișcările secundare și politicile de readmisie. Adică migrație secundară ce înseamnă, intrarea într-o țară membră Schengen și apoi migrarea ilegală în altă țară membră Schengen”, a spus Cătălin Predoiu, potrivit transcriptului furnizat de MAI.

austria, romania, schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

De asemenea, a precizat că readmisia presupune returnarea într-un alt stat membru Schengen a unei persoane reținute și identificate ca migrant ilegal în altă țară, pe baza verificărilor în bazele de date Schengen – Eurodac, SIS.

„Deci, încă o dată, subliniez, nu ne-am asumat nicio obligație în plus. Nu s-a vândut, nu s-a dat, nu s-a cedat. Decizia e în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene”, a adăugat el.

Aderarea în spațiul Schengen aerian și maritim este benefică

Ministrul de Interne a explicat că decizia privind intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim în martie include și întărirea controalelor la frontiere, în colaborare cu românii și bulgarii.

A subliniat că această măsură nu este negativă, deoarece întărirea controalelor la frontieră este un obiectiv pe care România îl urmărește și fără presiunile acestui acord.

Ministrul a evidențiat că această decizie aduce beneficii financiare, contribuind la echiparea Poliției de Frontieră, care are rolul de a asigura securitatea pentru toți cetățenii. Cătălin Predoiu a insistat că aceasta este o cooperare europeană normală și nu reprezintă o umilință.

Cu toate acestea, ministrul a evitat să facă previziuni privind un termen exact pentru implementarea acordului, recunoscând imprevizibilitatea factorilor implicați în acest proces.

„Nu mă hazardez să avansez un rezultat. Niciodată, din august și până astăzi, nu o să găsiți o declarație în care eu spun atunci se va întâmpla sau în altă dată, sau se va întâmpla sigur și mai departe.

Pentru că nu e genul de dosar care ține strict de ce poți tu să faci sau chiar mai mult, de ce poți să faci în colaborare cu una dintre țări.

Poate dacă ar fi așa, aș putea să mă hazardez, să dau un pronostic, dar este un dosar care ține de extrem de mulți factori care nu sunt în puterea ta”, a afirmat ministrul de Interne.

El a adăugat că fiecare țară are propriile interese, iar aderarea terestră a României la Schengen depinde, de asemenea, de „un context migrator care poate evolua” și de contexte de securitate.

„Hai să ne imaginăm România peste 4 ani, 2028, da, va fi an cu alegeri în 2028. Eu sunt absolut sigur că până atunci demult vom fi intrat și cu frontiera terestră.

Să nu se înțeleagă că dau orizontul ăsta de timp, dar hai să ne punem problema, că atunci noi vom fi chemați să ne exprimăm un vot, da sau nu, pentru intrarea unui alt stat în Spațiul Schengen”, a mai spus ministrul.