Klaus Iohannis a cerut aderarea completă a României la spațiul Schengen

În plenul Parlamentului European, președintele României, Klaus Iohannis, a insistat asupra aderării depline a României la spațiul Schengen.

El a evidențiat o discrepanță semnificativă între cetățenii europeni și politicienii care îi reprezintă, menționând protestele fermierilor din întreaga UE ca exemplu concret.

Declarația sa a venit în urma anunțului președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la retragerea proiectului care restricționează folosirea pesticidelor în UE.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, Klaus Iohannis a explicat că ridicarea controalelor la frontierele aeriene și frontierele maritime în martie 2024 ar trebui să fie urmată rapid de eliminarea controalelor la frontierele terestre.

În ceea ce privește perspectivele ocupării unei funcții la vârful UE, el a respins să facă speculații, dar a subliniat că este inacceptabil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din estul Europei. După discursul său, şeful statului a avut o întâlnire cu europarlamentarii români.

„Deciziile referitoare la politica agricolă comună s-au luat în 2020, înainte de pandemie. Suntem în 2024, oare de ce a fost nevoie să avem după patru ani proteste masive ale fermierilor în toată Uniunea Europeană?”, a zis el.

„Echilibrul geografic ar trebui să fie cu siguranță reflectat când vor fi numiți în funcții anul acesta, este important să se țină cont că aceasta va fi făcută după alegeri, și subliniez încă o dată cât de important este ca oamenii să meargă la vot”, a adăugat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European
Roberta Metsola / SURSA FOTO: Dreamstime

S-a ajuns la un acord provizoriu privind Codul Frontierelor Spațiului Schengen

Negociatorii Parlamentului European și președinția belgiană a Consiliului UE au ajuns  la un acord preliminar referitor la amendarea legislației UE care reglementează spațiul Schengen, atât la frontierele externe, cât și la cele interne.

Modificările convenite sunt menite să întărească coordonarea în cadrul UE și să îmbunătățească instrumentele disponibile statelor membre pentru a gestiona provocările la frontierele UE. Acordul de revizuire a codului frontierelor spațiului Schengen are ca scop clarificarea și consolidarea libertății de circulație între frontierele interne și a securității frontierelor externe.

În cadrul modificărilor convenite, se regăsesc reguli mai precise referitoare la reintroducerea controalelor la frontieră, cu scopul de a asigura că sunt aplicate numai ca o măsură de ultimă instanță. În plus, sunt propuse soluții pentru situațiile în care migranții sunt utilizați în scopuri politice și măsuri comune pentru armonizarea restricțiilor de călătorie în cazuri de urgențe de sănătate publică.