România nu renunţă la spaţiul Schengen, chiar dacă acesta nu mai funcţionează în prezent

Ce se întâmplă cu spaţiul Schengen? Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale anului 2023: aderarea la spaţiul Schengen.

Prim-ministrul afirmă că, în ciuda problemelor pe care le întâmpină acum spaţiul european de liberă circulaţie, România nu renunţă. Ţara noastră vrea să adere şi va continua negocierile în acest sens.

Ciolacu a indicat că toată Europa, dar şi Consiliul European au recunoscut că Schengen nu mai funcţionează, nu doar preşedintele Iohannis.

„Întreaga Europă a spus (că Schengen nu mai funcţionează – n.red.) şi a zis Consiliul European acest lucru şi sunt foarte multe ţări care au cerut, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, o gestionare mai strictă a persoanelor când trec graniţa.

Avem Spaţiul Schengen. Până când el se desfiinţează, România doreşte să adere şi vom continua negocierile. Încercăm ca în luna decembrie să ajungem cât mai aproape cu această negociere”, a declarat sâmbătă, 28 octombrie, Marcel Ciolacu.

Declaraţiile premierului au fost făcute în timpul unei discuţii avute cu jurnaliştii în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Târgul Indagra.

Austria trebuie convinsă să îşi schimbe poziţia

Marcel Ciolacu a mai indicat şi principalul hop de trecut pentru obţinerea aderării: Austria şi cancelarul Nehammer.

Premierul confirmă faptul că se duc negocieri intense pentru ca Austria să fie convinsă să-şi schimbe părerea.

„În acest moment, domnul prim-ministru Nehammer nu doreşte ca România să adere la Spaţiul Schengen.

Vom continua şi pe căi diplomatice şi cu absolut toată puterea de convingere să modificăm această părere total nedreaptă şi incorectă a domnului cancelar Nehammer”, a mai precizat şeful PSD pe acest subiect.

Se închid graniţele în Europa. Klaus Iohannis: Schengen aproape că nu mai există

Reamintim că joi, 26 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis spunea despre spaţiul Schengen că acesta „nu mai funcționează și aproape că nu mai există”.

„Din cauza migrației, care este destul de importantă, multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granițe.

Cineva ar putea să constate că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche.

Faptul că Schengen are probleme se știe de mult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a afirmat liderul de la Cotroceni.

Preşedintele a fost întrebat dacă ţara noastră ar trebui să facă plângere împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„E o chestiune juridică foarte complicată. Nu am întâlnit doi juriști care să aibă același punct de vedere”, a replicat Klaus Iohannis.