Adolescenții cu vârsta de 16 ani pot călători neînsoțiți în Spațiul Schengen

Noi reguli referitoare la Spațiul Schengen pentru adolescenți! Potrivit unei modificări legislative recente, publicată în Monitorul Oficial, tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani şi care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot călători în afara țării fără a mai fi necesară prezentarea acordului părinților și fără a mai fi nevoie să fie însoțiți.

Mai exact, conform noilor reglementări, în prezent, tinerii pot călători în străinătate fără a fi însoțiți:

„Cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali” (pentru a merge în vizită la rude, pentru studii sau pentru a participa la concursuri oficiale, sau pentru un tratament medical – n.red.)”, potrivit noii legi.

Același lucru se aplică și pentru „cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani şi care au domiciliul sau reşedinţa stabilită în ţara de destinaţie, fără acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali”, potrivit aceleiași legi.

Pe lângă aceasta, minorii care sunt legal căsătoriți au dreptul să părăsească țara fără a mai fi necesar un acord din partea părinților.

Este important să menționăm că minorii pot traversa frontierele doar dacă dețin un pașaport sau de o carte de identitate valabilă.

Legea 247/2023, care completează Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate prevede că minorul se poate deplasa liber, în următoarele situații:

  • În situația în care călătoresc pentru a vizita rude sau pentru a se întâlni cu membrii ai familiei.
  • Atunci când călătoresc în scopuri educaționale sau pentru a participa la competiții oficiale.
  • Pentru a primi tratament medical vital, necesar pentru menținerea sănătății sau a vieții.
pașaport
Pașapoarte / SURSA FOTO: Dreamstime

Vechea variantă a legii prevedea obligativitatea acordului scris al părinților

În funcție de motivul declarat pentru părăsirea țării, minorul în vârstă de 16 ani trebuia să prezinte la punctul de control de la frontieră anumite documente.

„Pentru deplasarea în vizită la rude: o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, în statul sau statele de destinaţie, perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi scopul călătoriei (să rezulte în mod expres că deplasarea se realizează la rude)”, potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră.