Anunțul anului despre aderarea României la Schengen a fost făcut de către europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. El explică de ce este luna decembrie „un moment cheie” pentru aderare. Tot el vorbește și despre un eveniment important în octombrie.
Aderarea României la Schengen ar putea avea loc în decembrie
Aderarea României la Schengen este mai aproape ca oricând. Asta pare să spună europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. Acesta a făcut miercuri declarații la Strasbourg, în cadrul unui briefing de presă.
El consideră că luna decembrie are potențialul de a fi un moment important în ceea ce privește aderarea țării noastre la Schengen. În acest context, el a explicat cele patru scenarii pe care le are în față România în perioada următoare.
Oficialii români lucrează cu patru scenarii de aderare, în acest moment. Primul scenariu este și cel mai optimist: cel în care România va primi toate voturile necesare pentru aderare, inclusiv cel al Austriei.
„Scenariul optimist, constructiv, pozitiv – este cel în care în luna decembrie am urma să avem un vot politic prin care țara noastră să intre în spațiul Schengen. Vom știi acest lucru cu câteva săptămâni înainte de acest Consiliu JAI, pentru că documentele ce se aprobă în Consiliu sunt discutate în prealabil, în reuniunile ambasadorilor sau în reuniunile tehnice specifice zonei Schengen”, anunță Negrescu.
Al doilea scenariu ia în considerare un vot pozitiv pentru o aderare ulterioară. Astfel, României i s-ar putea oferi șansa de a adera în două etape. O altă variantă este cea în care ni s-ar oferi posibilitatea de aderare începând cu 1 ianuarie 2025.
„Un alt scenariu este să avem un vot pozitiv, dar cu o perspectivă de aderare la spațiul Schengen ulterioară și aici sunt două variante: a) Varianta în care aprobăm aderarea și vom intra eventual în două etape sau b) varianta în care aprobăm aderarea, dar aderarea s-ar putea realiza undeva începând cu 1 ianuarie 2025, după ce trec momentele electorale – momentul electoral european, dar și momentul electoral din Austria. În eventualitatea unei perspective de aderare ulterioară, claritatea documentului aprobat este esențială pentru a oferi certitudine privind aderarea la spațiul de liberă circulație”, explică europarlamentarul.
România ar putea primi și o amânare, cu posibilitatea de a i se rediscuta statutul în anul 2024.
„A treia componentă este posibilitatea unei amânări, adică rediscutarea aderării undeva anul viitor, în prima parte a anului sau mai târziu. Aici ar putea oferi neclaritate și ar putea agita spiritele – ar crea un blocaj, practic – în ceea ce privește procesul de aderare a României la spațiul Schengen”, potrivit reprezentantului PSD.
Al patrulea scenariu: veto-ul sau blocajul aderării
Ultimul scenariu luat în considerare este cel al unui veto, precum este cel anunțat de Austria.
„Al patrulea scenariu este să avem un veto sau un blocaj, și, evident, în contextul acesta, România să folosească alte mijloace, inclusiv posibilitatea de a ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) acel veto, sperăm, în parteneriat cu instituțiile europene, fie Parlamentul European, fie Comisia Europeană, care în trecut a mai mers la CJUE pe alte subiecte, inclusiv pe Schengen, și a avut câștig de cauză”, anunță Negrescu.
Oficialul european susține și că subiectul privește întreaga Uniune, deoarece argumentele Austriei fac apel la funcționarea comunității. El spune că austriecii „vorbesc despre migrație, nu vorbesc în România, nu blamează România, spun că România respectă toate criteriile. Și mai mult decât atât, proiectul pilot implementat recent Comisia Europeană dovedește că România îndeplinește toate criteriile la cele mai înalte standarde”.
Pe termen scurt, reprezentantul PSD a anunțat că România își va susține cauza la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI). Acesta va avea loc joi, 19 octombrie.
„Din nefericire, dacă vă uitați pe agenda Consiliului JAI, primul punct e legat de migrație. Din nou, Austria reușește să creeze o legătură între migrație și extinderea spațiului Schengen, ceea ce nu are nicio legătură.
Decembrie reprezintă un moment cheie pentru această discuție. Forma în care va fi discutat acest subiect urmează să fie definită în perioada imediat următoare”, a mai explicat Victor Negrescu.
Totodată, Negrescu spune și că partidele extremiste, la nivel european, blochează aderarea României la spațiul Schengen.
„Au dovedit acest lucru prin voturile date în plenul Parlamentul European, când au votat împotriva aderării la spațiul Schengen.
Mai mult decât atât, guvernul din Austria justifică poziția sa prin prisma faptului că, dacă ar permite României să intre în spațiul Schengen, extrema dreapta ar câștiga alegerile din Austria – extrema dreaptă din Austria fiind, din nou, vehementă împotriva extinderii zonei Schengen.
Deci, extrema dreaptă, fie cea din România, fie cea de la Bruxelles, este responsabilă și implicată în acest blocaj – nu de astăzi, acest blocaj din ultimii 12 ani, în ceea ce înseamnă aderarea României la spațiul Schengen”, a mai afirmat Victor Negrescu, citat de G4Media.