România, pregătită pentru integrarea completă în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025

De la 1 ianuarie 2025, România va elimina controlul la frontierele interne, în conformitate cu reglementările Spațiului Schengen, ceea ce va permite călătoriilor din și către alte state membre ale Schengen să fie similare celor efectuate în interiorul țării.

Poliția de Frontieră Română a anunțat că pregătirile sunt finalizate, iar controlul la 40 de puncte de trecere a frontierei – terestre, feroviare și portuare – va fi eliminat.

Lista punctelor de frontieră unde se elimină controlul

La frontiera româno-bulgară

  • 11 puncte rutiere: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea, Turnu Măgurele.
  • 3 puncte feroviare: Giurgiu, Negru Vodă, Calafat.
  • 7 puncte portuare: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia, Bechet.

La frontiera româno-ungară

  • 12 puncte rutiere: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Pețea, Urziceni, Cenad.
  • 5 puncte feroviare: Cărei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor, Valea lui Mihai.

Pe Dunărea interioară

  • 2 puncte portuare: Cernavodă, Brăila.

Cum vor funcționa călătoriile în Spațiul Schengen

După eliminarea controalelor, persoanele care călătoresc spre sau dinspre alte state membre ale Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) nu vor mai fi oprite la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor. Este obligatoriu să aveți un document de călătorie valabil, cum ar fi cartea de identitate sau pașaportul.

Pentru călătoriile spre state din afara Spațiului Schengen, condițiile de verificare rămân neschimbate, iar documentele vor fi controlate în continuare la punctele de trecere a frontierei.

schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Controale aleatorii în interiorul granițelor

Conform practicii europene, polițiștii de frontieră români vor efectua controale aleatorii pe căile de comunicație din apropierea granițelor interne, în limita a 30 km de la frontieră. Aceste controale vor fi realizate în baza unor analize de risc sau informații cu privire la posibile fapte ilegale.

Patrulele vor fi formate din polițiști de frontieră, polițiști, jandarmi și ofițeri ai structurilor de imigrări. Dotările includ dispozitive mobile de control care utilizează aplicația eDAC, pentru verificări rapide. Persoanele care trec cu succes verificările își vor putea continua călătoria fără restricții, iar în caz de nereguli vor fi aplicate măsuri legale.

Situația actuală a tranzitului la frontierele interne

În prezent, frontierele interne ale României sunt tranzitate zilnic, în medie, de:

  • 110.000 persoane;
  • 33.000 mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane.

Cele mai tranzitate puncte de frontieră:

  1. PTF Nădlac II (frontiera cu Ungaria): 9.500 persoane și 4.870 mijloace de transport zilnic, dintre care peste 2.500 camioane.
  2. PTF Giurgiu (frontiera cu Bulgaria): 10.500 persoane și 5.000 mijloace de transport zilnic, dintre care 2.400 camioane.

Beneficiile eliminării controalelor la frontieră

  • Facilitarea transportului: Călătoriile vor fi mai rapide și mai ușor de gestionat pentru persoane și bunuri.
  • Integrare economică: Eliminarea controalelor sprijină comerțul și mobilitatea forței de muncă.
  • Simplificarea formalităților: Călătoriile internaționale vor deveni mai accesibile și mai asemănătoare deplasărilor interne.