Concluziile privind noile reguli de gestionare a spaţiului Schengen care vor fi supuse joi miniştrilor de interne din UE, la Luxemburg, se bazează în foarte mare măsură pe cererile exprimate de Franţa şi Germania, potrivit surselor respective.
Documentul de lucru, obţinut în copie de AFP, prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele naţionale "pentru o durată de şase luni ce poate fi prelungită cu încă şase luni", în momentul în care ‘controlul asupra unei frontiere externe a spaţiului Schengen nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale.
Această posibilitate fusese cerută de Franţa şi Germania într-o scrisoare comună discutată de miniştrii de interne din UE cu ocazia unei reuniuni, la Luxemburg.
Guvernul s-a schimbat însă în Franţa după victoria lui François Hollande în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
"Pentru noi, această scrisoare nu mai există", a declarat vineri, pentru AFP, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström. "Încă nu am discutat cu noul guvern francez, dar sunt sigură că Franţa va avea o abordare constructivă în cadrul viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne, la 7 iunie, la Luxemburg", a spus comisarul european.
Cererea franco-germană menţiona explicit lupta împotriva imigraţiei clandestine ca o justificare a acestei posibilităţi de restabilire a controalelor la frontierele naţionale în spaţiul Schengen.
Propunerea pregătită pentru reuniunea din 6 iunie nu menţionează însă acest lucru, ci se referă la "circumstanţe excepţionale".
"Schengen nu este un instrument de gestionare a imigraţiei", a subliniat Cecilia Malmström.
Sursa: Agerpres