PE a cerut ca Bulgaria și România să devină membre ale Spațiului Schengen până la jumătatea anului 2024
România, cu un pas mai aproape de spațiul Schengen. Într-o decizie luată cu o mare majoritate, Parlamentul European (PE) a propus ca Bulgaria și România să devină membre ale spațiului Schengen până la jumătatea anului 2024.
Parlamentul European ne sprijină din nou în dorința noastră de a deveni membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen.
În prezent, se cere președinției belgiene și tuturor țărilor membre ale Consiliului European să ia o decizie cât mai repede posibil, ci nu mai târziu de jumătatea anului 2024 pentru a aplica toate regulile Schengen în România și Bulgaria.
Camioanele să fie verificate la frontierele dintre țările UE în maxim 1 minut
De altfel, miercuri, 11 aprilie 2024, Parlamentul European (PE) a făcut un pas important pentru a rezolva problemele cozilor uriașe de la granițe.
S-a cerut ca camioanele să fie verificate la frontierele dintre țările Uniunii Europene (UE) în maxim 1 minut. Se cer controale mai rapide pentru camioanele care transportă mărfuri. Acest lucru va ajuta la scurtarea timpului de așteptare pentru verificarea documentelor la graniță.
Decizia PE vine ca răspuns la o petiție depusă de europarlamentarul bulgar Andrei Novakov, care a cerut ca verificarea camioanelor să dureze în medie doar 1 minut. Angel Jambazki a contribuit, de asemenea, la elaborarea acestui text.
„Poziția PE deschide calea unei soluții la problema cozilor de kilometri de la granițe. Astăzi, Parlamentul European a arătat clar că este de partea șoferilor, cerând verificări mai ușoare pentru vehiculele grele de marfă la punctele de trecere a frontierei.
Concomitent cu rezoluția, colegii și-au confirmat sprijinul ferm pentru apartenența cu drepturi depline a Bulgariei la spațiul Schengen. Asta va rezolva în linii mari problema procesării îndelungate a documentelor la controlul de frontieră.
Rezultatul final a demonstrat că Bulgaria are o echipă puternică la Bruxelles, pentru că încă o dată am reușit să ne unim în jurul cauzelor naționale și să le susţinem cu succes
. Cred că prin eforturi comune putem obţine un final victorios, nu doar în bătălia în apărarea intereselor șoferilor, ci și pentru Schengen pe uscat”, a spus europarlamentarul bulgar din PPE/GERB Emil Radev, care lucrează ca raportor în acest caz.
Un patron al unei agenții de transport din Republica Moldova avertizează turiștii că regulile de traversare a frontierelor s-au schimbat radical odată cu intrarea României în Spațiul Schengen aerian și maritim. Frontiera României cu Ungaria nu se mai pun ștampile în pașapoarte, ci doar se verifică documentele.
Totodată, autoritățile române efectuează o verificare amănunțită a documentelor și a perioadei de ședere în Europa a persoanelor care trec frontiera dinspre Republica Moldova. Vechile practici de a da bani la vamă pentru a facilita trecerea frontierei nu mai sunt posibile.
Mai multe informații despre acest aspect AICI.