Majoritatea membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) consideră că Banca Naţională a României (BNR) va reduce rata dobânzii de politica monetară de la 9% la 8.50%.

Consiliul de Administraţie al BNR va decide, în şedinţa de politică monetară din data de 4 august 2009, reducerea ratei dobânzii de politica monetară de la 9% la 8.50% şi menţinerea nemodificată a a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, cred analiştii AAFBR.

Reducerea la 8.50% a dobânzii de politică monetară a fost estimată de catre 63% dintre participanţii la un sondaj printre membrii asociaţiei, reducerea la 8.75% a fost estimată de către 21%, reducerea la 8.25% a fost estimată de către 11%, în vreme ce 5% din participanţi au estimat menţinerea unui nivel constant al dobânzii de politică monetară.

De asemenea, 89% dintre participanţii la sondaj au estimat menţinerea unui nivel nemodificat al rezervelor minime obligatorii, atât pentru pasivele în lei cât, şi pentru cele în valută.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, care reuneşte peste 50 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.