Specialiștii au ridicat resturile de dronă. Acestea vor fi supuse unor expertize tehnice

Angel Tîlvăr

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

Resturile dronei, identificate în judeţul Tulcea! Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a oferit marți, 5 septembrie, informații în plus cu privire la resturile despre care se presupune că sunt rămășițele unei drone. În prezent, ele sunt analizate de specialiști.

Resturi de dronă au fost descoperite marți în Tulcea

Resturi de dronă, descoperite în judeţul Tulcea! Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunțat că acestea au fost descoperite marți, în jurul orei18:00. Resturile pot fi asociate cu echipamente de tip dronă. Ministrul a adăugat că, în același timp, informațiile oferite publicului de către președintele Iohannis erau corecte.

În prezent, rămășițele sunt analizate în cadrul facilităților MapN. Ministrul Apărării susține că există un protocol pentru astfel de cazuri, care a fost respectat. Resturile aparțineau unei „drone de tip Bayraktar care plutea pe Marea Neagră”, potrivit MApN.

Întrebat dacă este posibil să fi fost o dronă mai veche, ministrul a precizat că investigațiile vor stabilii acest lucru.

„Scopul unor astfel de investigaţii este tocmai de a aduce precizie unei posibile concluzii. Există şi posibilitatea să fie echipament de mult mai multă vreme. E scopul pentru care se fac astfel de cercetări”, a explicat ministrul Apărării.

În legătură cu informațiile aparent greșite oferite de președintele României către public, Angel Tîlvăr a precizat că dânsul a fost cel care l-a informat pe Iohannis. Ministrul susține că informațiile erau corecte în acel punct al evenimentelor.

„Eu i-am furnizat această informaţie pentru că la momentul când am făcut prima comunicare pe această speţă, toate datele pe care le-am avut puse la dispoziţie de către colegii mei din cadrul MApN duceau la această concluzie. Avem măsuri de vigilenţă pe această zonă, de multă vreme”, a precizat ministrul.

Au fost informațiile despre drone ascunse față de cetățenii României?

Această bănuială vine în contextul în care oficiali ucraineni susține de câteva zile că un astfel de incident s-a întâmplat cu adevărat. Ministrul a făcut apel la o altă situație similară, pentru a explica situația actuală.

„În ceea ce priveşte faptul că alţii au ieşit cu alt gen de comunicare vreau să vă aduc aminte că şi atunci când s-a pus problema că rachetele ruseşti au intrat în spaţiul naţional al României venind din Moldova şi atunci alţii au spus că spaţiul a fost încălcat, iar noi am ieşit şi am spus că nu a fost încălcat şi am avut dreptate. Şi atunci când a fost incidentul în Polonia au fost tot felul de puncte de vedere exprimate în multe locuri din Europa iar noi am informat cu corectitudine”, a explicat Tîlvăr.

Ministrul a adăugat că l-a informat pe președintele României cu privire la acest incident. Iohannis ar fi primit și informații despre măsurile pe care le pregătește MApN. El a precizat că specialiștii vor stabili ce tip de dronă este, care îi este proveniența și ce capabilitate are. El a fost foarte atent în privința distincției dintre un accident și un incident.

„Putem vorbi de mai multe tipuri de drone. Sunt drone de survol de găsire de informaţii, sunt mai multe tipuri de drone. Vrem să vedem ce tip de dronă este, ce provenienţă are, ce capabilitate de a produce….Trebuie să fim în măsură şi să facem distincţia dintre un incident, un accident regretabil sau imputabil cuiva şi un act de agresiune”, a mai transmis ministrul Apărării.

Ministerul Apărării s-a deplasat personal în localitățile Ceatalchioi şi Chilia Veche din judeţul Tulcea (proximitatea satului Plauru). Acesta a aflat informații noi de la cetățeni și autoritățile locale. Concluzia acestei vizite a fost aceea că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea monitorizării şi securizării spaţiului aerian la frontierele României.