S&P 500 a închis vinerea trecută un nou maxim al tuturor timpurilor, dar este greu de spus ce va fi în continuare, având în vedere cât de volatilă a fost piaţa de valori în ultimul an și jumătate.
Am avut trei perioade de cotitură majore: vara trecută, începutul anului 2016 și post-Brexit, în care pachetele de acţiuni din SUA au fost grav afectate, după care indicii recâștigă pierderile și apoi se blochează încă o dată. Singurul care nu a fost afectat de aceste turbulenţe a fost aurul fizic, ce a fost aparent de neoprit de la începutul anului.
După ce a încheiat la 1060.90 de dolari uncia pe 31 decembrie 2015, aurul fizic a câştigat mai mult de 300 $ pe uncie, înainte de a închide la $ 1,365.40 de vineri 8 iulie 2016. Este un câștig de 29% la orice calcul.
Câștigurile obţinute de companiile miniere aurifere au fost chiar mai incredibile. Din cele 28 de pachete de acţiuni ale companiilor miniere cu activităţi în domeniul aurului, care au o cotă de piaţă de cel puțin 300 milioane de dolari, oricare dintre acestea este mai profitabilă în ritm anual şi depaşeşte performanţa S&P 500.
Mai mult decât atât, 20 din cele 28 de companii şi-au dublat valoarea, iar 10 din cele 28 chiar şi-au triplat valoare. Noi nu spunem acest lucru de multe ori, dar ai fi putut arunca literalmente o săgeată spre minele de aur în 2016 și ai fi câştigat.
Aceste câștiguri nu apar sunt întâmplătoare. Există forţe reale în spatele ascensiunii aurului, fapt care ar putea creşte în continuare preţul metalului preţios. Am putea sugera chiar că pe termen scurt spre intermediar, prețurile aurului fizic ar putea ajunge la 2.000 de dolari uncia.
Acest lucru ar reprezenta o creştere a cotaţiei aurului cu alte 46%, fapt care, la rândul său, ar putea însemna câștiguri și mai mari pentru companiile miniere care şi-ar reduce costurile și ar creşte producția minelor lor.
Iată trei motive pentru care ne fac să credem că un preţ de 2000 de dolari uncia de aur este o posibilitate reală:
1. Scăderea globală a randamentelor – Să ne gândim în acest fel: dacă am avut posibilitatea de a alege între un instrument al datoriei aproape garantat, care are un randament de 5% sau o investiţie într-o valoare fizică care nu plăteşte niciun dividend, pe care l-am alege? Cel mai adesea, majoritatea investitorilor vor miza pe instrumentul de datorie, deoarece există un cost ridicat în care renunța la un randament aproape garantat de 5% pentru a investi în aur, care nu are nici un randament. În cazul în care există o scădere globală a randamentelor, lucrurile se schimbă.
2. Cerere de aur în creştere – În al doilea rând, am observat o creștere reală a cererii de aur fizic. Să nu uităm că, dincolo de fiecare achiziție sau vânzare emoțională, există cerere și ofertă, valori reale care pot influența în nivelul la care se opreşte aurul.
3. Incertitudinea care înconjoară alegerile din SUA şi Brexit-ul – În cele din urmă, incertitudinea continuă să joace un rol important. Aurul a fost considerat întotdeauna o investiție de siguranță-refugiu, când perspectivele de creștere la nivel mondial sunt incerte, iar ultimele două luni nu reprezintă o excepție.