Este aproape o certidine. Vom avea și o a treia doză de vaccin. Autorităţile sanitare germane consideră că este posibil să fie necesar un al treilea vaccin anti-COVID-19 anul viitor.
Într-un interviu publicat duminică de grupul Funke, preşedintele Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania (StiKo) Thomas Mertens, a avertizat că „vaccinurile actuale împotriva noului coronavirus nu vor fi ultimele”. „În principiu trebuie să ne pregătim pentru ca probabil anul viitor să fie nevoie să ne reîmprospătăm protecţia imunitară”, a spus el.
Totuşi, Germania nu a luat încă nicio decizie în acest sens, în aşteptarea concluziilor studiilor imunitare realizate pe populaţia vaccinată. Însă, responsabilii sănătăţii ai guvernului central şi ai landurilor urmează de obicei recomandările (StiKo.
În declaraţii acordate de asemenea grupului medical Funke, expertul sanitar al Partidului Social-Democrat (SPD), Karl Lauterbach, a precizat la rândul său, că se pare că imunitatea la actualele vaccinuri durează în jur de şase luni. Thomas Mertens a explicat că un al treilea rapel ar putea deveni o necesitate urgentă, cât timp apar noi variante ale coronavirusului împotriva cărora vaccinurile ar putea să nu fie eficiente. El a citat în acest sens vaccinurile de la AstraZeneca şi Johnson &Johnson, care s-au dovedit mai puţin eficiente împotriva variantei sud-africane.
Pfizer şi BioNTech spun că ar putea fi nevoie de o a treia doză
Companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech au indicat recent că ar putea fi nevoie de o a treia doză de vaccin după un an de la administrarea primei doze.
Un studiu realizat de medicii din Milano arată că anticorpii neutralizanți sunt prezenți în organism și la 8 luni după infecția cu COVID-19. Medicul infecționist Virgil Musta a arătat că prezența anticorpilor nu garantează o protecție față de o posibilă reinfectare.
„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referinţă, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, explicat Virgil Musta.
Sursă foto: Dreamstime