Reducerea salariilor a determinat o bună parte a angajaților cu state vechi ai instituțiilor care gestionează proiectele europene să abandoneze corabia. Locul lor a fost luat de angajați care urmează să fie școliți.
Deși a fost declarată prioritate la nivel național, atragerea fondurilor europene rămâne o castană fierbinte în mâna autorităților de la București. Oficial, autorităților de management (AM) le merge bine: numărul angajaților nu a suferit mari fluctuații. În realitate, mulți dintre cei care au învățat la Bruxelles cum să obțină o absorbție corespunzătoare a banilor comunitari au dat locul de muncă de la stat pe un salariu mai mare la privat. În sistem au intrat alte persoane, parte din acestea urmând să intre în ciclul de școlarizare, de cel puțin un an.
„S-a luat decizia de a crește numărul posturilor, ca urmare a plângerilor adresate de beneficiarii fondurilor UE în privința întârzierii rambursărilor, cauzate de personalul insuficient, precum și ca urmare a recomandărilor misiunii de audit a Comisiei Europene“, precizează, pentru Capital, Anca Zevedei, directorul general al AM Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU). Se pare că instituția a reușit să convingă o parte din funcționarii Ministerului Finanțelor să se transfere, un argument important fiind și sporul de 75% de care beneficiază cei ce gestionează fondurile UE.
Schema de personal arată bine pe hârtie
La AM pentru Programul Operațional Regional (POR), toate cele 108 posturi repartizate sunt ocupate. Anul trecut, erau cuprinse în schemă 72 de posturi, din care doar unul era vacant. De precizat că, în 2010, în urma reorganizării Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), numărul posturilor alocat AM a crescut, prin includerea personalului fostei Direcții Implementare Programe PHARE CES.
În ceea ce privește AM pentru Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu), aici își desfășoară activitatea 237 de angajați (la nivel central și în cadrul celor opt organisme intermediare din teritoriu). În 2009, proiectele de mediu erau gestionate de 242 de persoane. La AM POS DRU, din cele 88 de posturi cuprinse în schemă, doar 65 sunt ocupate. Este vorba doar de instituția centrală, fără cele 11 organisme intermediare aflate în subordine.
Situația s-a îmbunătățit însă în 2010, întrucât la sfârșitul lui 2009 erau numai 53. O altă AM, cea pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), inclusiv cele două organisme intermediare, numără în prezent 143 de angajați, față de 140 câți erau anul trecut. Situația este similară cu aceea de la AM POS DRU. Biroul de presă al Ministerului Economiei, care găzduiește AM, precizează că „persoane încadrate în minister s-au mutat definitiv la direcțiile care gestionează fonduri europene“.
Instituții diferite, salarii diferite
Dacă în cadrul AM POR, din informațiile furnizate de biroul de presă al MDTR, salariul de bază brut mediu este de 5.277 de lei, la AM POS Mediu, acesta nu sare de 2.700 de lei, adică de aproape două ori mai mic decât al subalternilor ministerului doamnei Udrea. Și AM POS CCE, unde salariul mediu brut este de 2.739 de lei, se situează mult sub nivelul AM POR.
Cu toate că de la AM POSDRU nu s-a precizat concret care este salariul mediu brut, am fost informați că lefurile au scăzut cu 25%, conform Legii nr. 118/2010, și că au fost tăiate sporul de antenă de 10%, primele trimestriale și stimulentele lunare. Ultimele două categorii de venituri erau diferite de la un angajat la altul, în funcție de suma totală a stimulentelor repartizate de Ministerul Muncii.