Programul Cadru 6, destinat proiectelor de cercetare si lansat in luna decembrie la Bruxelles, este extrem de pretentios in privinta proiectelor care se depun pentru finantare si a celor care concep aceste proiecte. In acelasi timp, este o mare provocare pentru orice institutie, publica sau privata, care are, ca zona principala sau secundara de interes, activitatea de cercetare. Oricine, de la cercetatori, ca persoane fizice, pana la mari companii transnationale sau universitati, isi poate gasi un loc intr-un proiect.
Programul Cadru 6 se desfasoara pe perioada 2002-2006. Cu cat un proiect are mai multi beneficiari, cu atat are mai multe sanse de a primi finantare. Miza este mare: cel putin un milion de euro. Pentru prima etapa, lansata in decembrie, fondurile alocate sunt de 1,070 milioane de euro. Proiectele trebuie sa fie realizate de mai multi parteneri, din cel putin trei tari diferite. Acestia pot fi institutii publice, universitati, companii private. Domeniile de cercetare pot fi, spre exemplu: siguranta si calitatea alimentelor, sisteme de comunicatii mobile mai avansate decat 3G, interfete multimodale etc.
„Procedurile sunt foarte complexe. Toti participantii au nevoie de o perioada destul de lunga pentru a se adapta la stilul de birocratie europeana. Persoanele sau institutiile patrund intr-un ocean de informatii cu o mare complexitate si aici le este greu sa se descurce”, explica Mircea Sbarna, director general adjunct al Departamentului pentru integrare europeana si relatii internationale din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC).
Pentru a rezolva o parte din aceste probleme, ministerul, impreuna cu Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii stiintifice Universitare (UEFISCSU) si Asociatia Romana a Managerilor si Administratorilor de Cercetare (RARMA), organizeaza un seminar de pregatire pentru cei interesati. Cursurile vor fi tinute de catre Sean McCarthy, expert in domeniu, fost angajat al Comisiei Europene. De aproximativ sase-sapte ani, McCarthy si-a constituit o firma, numita Hyperion Ltd, cu obiect de activitate tocmai consultanta pentru obtinerea de finantari in cadrul programelor Uniunii Europene. McCarthy este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni traineri din domeniu.
„Procesul de asimilare a informatiilor necesare conceperii unui proiect este diferit pentru o firma privata, un ONG, o universitate sau un om de stiinta. Este nevoie sa inveti procedurile, terminologia, legatura anumitor date cu programele si politicile europene, iar acestea trebuie explicate clar. Spre exemplu, unii termeni sunt prescurtati, unele expresii au o anumita semnificatie”, spune Mircea Sbarna. „Partile cele mai grele sunt scrierea proiectelor si coordonarea in interiorul consortiului de parteneri. Daca sunt 20-50 de parteneri, apar tot felul de probleme de legislatie, de impartire a sarcinilor; fiecare trebuie sa stie clar ce are de facut”, spune Sbarna.
De aceea, cele doua sectiuni ale seminarului sunt chiar „Cum sa scrii o propunere competitiva in Programul Cadru 6” si „Negocierea, managementul si administrarea unui contract de cercetare – dezvoltare al Uniunii Europene”. Cursurile vor avea loc in zilele de 11 si 12 martie si se vor tine in limba engleza.
In legatura cu scrierea proiectelor, Mircea Sbarna considera ca exista cateva secrete a caror necunoastere asigura esecul. Spre exemplu, pe site-ul www.cordis.lu, care este baza de date a Comisiei Europene, se publica „manualul de evaluare”, care arata cum va fi evaluat orice proiect. „Asadar proiectele se scriu doar cu manualul de evaluare pe masa! Apoi, in proiect trebuie sa poata fi gasite usor informatiile pe care un evaluator le cauta. Un alt secret: repetarea unei idei. Daca exista o idee buna, originala, ea trebuie sa poata fi regasita in mai multe locuri in proiect”, explica Sbarna. Astfel la curs vor fi dezbatute toate aceste probleme. Tot in cadrul seminarului, McCarthy va indica participantilor ce baze de date trebuie sa acceseze pentru a-si gasi parteneri, si pentru a studia proiecte castigatoare din anii anteriori. De asemenea, vor mai fi informatii despre conferinte sau participanti la alte programe asemanatoare.
Nu este pentru prima data cand se organizeaza un astfel de seminar. Anul trecut in vara a mai avut loc un training asemanator, tinut tot de Sean McCarthy. Adrian Curaj, director al UEFISCSU, principal organizator al evenimentului, considera actiunea o reusita. „Trainerul nu este doar o persoana care a venit sa predea niste cunostinte. El este si un vector de imagine. La prezentarile sale ulterioare, el mentioneaza ce s-a intamplat in Romania”, spune Adrian Curaj. „Realitatea este ca majoritatea institutiilor din alte tari europene au multa experienta in asemenea programe, fiindca, incepand cu Programul Cadru 1, au tot avut timp sa invete. In Romania, am avut acces doar la Programul Cadru 5 si am invatat multe, dar avem si mai mult de recuperat”, mai spune Adrian Curaj. Agentia pe care o conduce vrea sa dea un exemplu in acest sens si sa candideze la Programul Cadru 6 cu doua proiecte: o retea de centre de excelenta si un proiect integrat european.