Specialiștii spun adevărul! Ce pun producătorii în acest tip de salam?

ANPC a analizat mai multe sortimente din aest tip de salam. Inspectorii au pus pe tapet ce au găsit în fiecare produs, ce carne s-a folosit și ce se pune în compoziție.

Este vorba despre salamul de vară. Specialiștii au explicat cum se face acest tip de salam. Toți trebuie să știm ce conține.

Potrivit cercetării, la 30% din sortimentele analizate nu se regăsește carnea de vită. Salamul se afumă cu ajutorul unui fum, care, uneori, nu este specificat. În unele produse, se poate injecta fum lichid. Acesta dă gust și miros salamului și îi crește valabilitatea.

Fumul lichid e foarte periculos pentru ficat

Fumul lichid conține gudron, hidrocarburi aromatice policiclice și alte substante chimice care pot afecta ficatul, pancreasul și chiar pot genera anumite forme de cancer.

Asociația Pro Consumatori ( APC România) au supus testelor 20 sortimente de salam de vară.

Salamul de vară face parte din categoria celor cu structură tipică, fierte și dublu afumate. Se prepară și se prezintă în formă de baton („rudă“) cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm și masa de circa 500g, arată specialiștii.

Ce carne se folosește

Carnea tocată și slănina se frământă la rece, se fac calupurile de salam, după care urmează afumarea, fierberea, și iar afumarea și uscarea moderată.
Salamul de vară se poate păstra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fără riscul pierderii calității (modificarea gustului plăcut, a aromei, a consistenței, a stabilității chimice), spun oficialii.

Grăsime din plin

Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grăsimi saturate

Aldis – 37 grame, din care 18 grame grăsimi saturate

Agricola – 34 grame, din care 10 grame grăsimi saturate

Fox (salam de vară extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grăsimi saturate

Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grăsimi saturate

Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grăsimi saturate

Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grăsimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grăsimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grăsimi saturate (banat bun)

Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grăsimi saturate

Caroli (salam de vara extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grăsimi saturate

Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grăsimi saturate

Atenție la sare!

Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame

Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame

Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame

Cris-Tim – 2,55 grame

Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame

Fox (salam de vara) – 2,48 grame

Fox (salam de vara extra) – 2,41 grame

CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame

Agricola – 2 grame

Kaufland – 1,5 grame