actiunilor SIF de la 0,1 la 1% din capitalul social. In sedinta de la mijlocul saptamanii, tranzactiile cu actiunile celor cinci SIF au fost de peste 100 miliarde de lei, aproape doua treimi din piata. Cotatiile titlurilor SIF au atins maxime istorice, preturi apropiate valorii activului unitar net (VUAN) al societatilor, iar in cazul SIF Muntenia, pretul a depasit aceasta valoare. In cinci luni si jumatate, preturile de referinta a actiunilor SIF au crescut cu valori cuprinse intre 60% (SIF Muntenia) si 128% (SIF Oltenia). In cazul in care investitorii si-ar fi format un portofoliu pe structura indicelui BET FI, cresterea acestuia ar fi fost de aproximativ 90%.In ultimele doua sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta, entuziasmul investitorilor a mai scazut, ceea ce a determinat si diminuarea cotatiilor de referinta ale actiunilor SIF cu pana la 5%. Brokerii considera ca saptamana aceasta s-ar putea sa asistam la o stabilizare a cotatiilor actiunilor SIF, cu o usoara tenta de crestere spre sfarsitul lunii curente. O alta noua prevedere referitoare la SIF-uri introdusa de Senat este obligativitatea administrarii societatilor de investitii financiare de catre o societate de administrare a investitiilor. In acest moment, numai SIF Muntenia este administrata de o astfel de societate, iar o parte din conducerile celorlalte patru SIF-uri nu sunt de acord cu forma de administrare aleasa de senatori, declarand in mass-media ca vor face lobby pe langa deputati ca aceasta prevedere sa fie eliminata.Actiunile Impact au iesit din conul de umbra in care au intrat in ultimele doua luni, dupa ce Consiliul de administratie a anuntat intentia de majorare a capitalului social cu 62,8 miliarde de lei prin capitalizarea fondurilor constituite de societate din primele de emisiune aferente majorarii de capital prin noi aporturi, efectuata anul trecut. Astfel, fiecare actionar va primi o actiune pentru sapte detinute. In urma anuntului de majorare a capitalului social, actiunile Impact au avut mare cautare; au fost tranzactionate in sedinta de vineri 2,64 milioane de titluri, platindu-se un ultim pret de 5.350 lei/actiune, cu 7,86% mai mare decat cel inregistrat in sedinta precedenta.Actionarii Navol Oltenita au aprobat saptamana trecuta o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de un milion de dolari, in cadrul careia vor fi emise 16 milioane de obligatiuni.

JURNAL DE INVESTITOR

Impuls legislativ

7 iunie 2004. SIF-urile incep bine saptamana. Cel mai tranzactionat SIF: SIF Oltenia (SIF5) – volum 10 miliarde, +4,2%. Miercuri incepe tranzactionarea Bancii Carpatica (BCC) la BVB. Astept acest eveniment, desi personal – avand in vedere ultimele preturi de pe Rasdaq – cred ca va fi supraapreciata in comparatie cu celelalte doua banci: BRD si TLV. La activele sale bancare si profitul din 2003, un PER de 15 ar insemna o cotatie de 5.500 lei/actiune.
8 iunie. O zi foarte buna pentru SIF-uri: acestea au urcat in tandem atingand noi maxime absolute pe volume foarte bune. Considerand activele, probabil SIF5 si SIF3 vor forma plutonul conducator urmat de SIF1, iar apoi SIF2 si SIF4.
9 iunie. Deschidere spectaculoasa pe SIF-uri: cresteri de 10% survenite dupa mai multe zile de aprecieri succesive. Maxime pe care nu speram sa le atinga atat de repede: SIF1 – 8.050 lei, SIF2 – 6.400 lei, SIF3 – 8.300 lei, SIF4 – 5.900 lei, SIF5 – 7.400 lei. Senatorii au propus ca amendament la Legea pietei de capital majorarea pragului de detinere al actiunilor SIF, de la 0,1 la 1% din capitalul social. Cu sau fara ridicarea pragului, actiunile SIF-urilor isi merita banii datorita portofoliilor si perspectivelor de evolutie ale acestora. Final de sedinta: 106 miliarde lei pe SIF-uri la preturi in crestere intre +5,5% si +10,5%. Evolutie de exceptie.
10 iunie. O corectie a fost administrata SIF-urilor (aproximativ -7%). Una de natura tehinca, avand in vedere cresterile mari de ieri. Pe parcursul anilor, am observat ca de fiecare data cand s-a facut un pas in privinta legislatiei pietei de capital, aceasta a reactionat pozitiv. Va trece si acum printr-un asemenea moment? Cred ca da!
11 iunie. Corectia pe SIF-uri continua, insa modulul amplitudinii scade o data cu volumul. Aceasta comportare nu face decat sa confirme natura tehnica a corectiei, intelegand prin acest termen fenomenul de acceptare a noilor preturi – reasezarea cotatiilor. Cred ca exista inca perspective foarte bune pe termen mediu si lung pentru SIF-uri.

Dialoguri la actiuni@capital.ro

Severin Walter: M-ar interesa foarte mult cum as putea lua contact direct cu noul fond Orizont publicat de dumneavoastra in revista Capital din 27 mai 2004.Capital: Societatea care administreaza fondul Orizont este SAI CERTINVEST SAStr. Buzesti nr. 75, sector 1, Bucuresti cod. 011013, tel: 021/305.51.71, 305.51.72. Date despre fond puteti afla si pe Internet, la adresa www.certinvest.ro.