Festival astronomic de Geminide

În noaptea de vârf a Geminidelor, specialiștii se așteaptă la un adevărat festival astronomic. Cu peste 1.000 de meteori prevăzuți să strălucească consecutiv, cerul va deveni un adevărat teatru al naturii. Ploaia de meteori promite să ofere un spectacol de lumini strălucitoare într-un tablou cosmic captivant.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu subliniază că stelele căzătoare vor fi vizibile fără a necesita instrumente astronomice. Secretul observării lor este foarte simplu. Trebuie pur și simplu să privim în sus pentru o perioadă mai mare de timp pentru șansa de a surprinde momentele magice. Acest lucru este favorizat și de faptul că în acest an luna va lipsi de pe cer.

Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori, subliniază  sunt condițiile ideale. Luna lipsind de pe cer, spectacolul Geminidelor va fi mai impresionant în Europa, inclusiv în România, iar apogeul se va atinge în noaptea de 14-15 decembrie.

„Curentul de meteori Geminide vine să decoreze bolta cerului cu mii de „stele căzătoare” într-un spectacol fantastic la sfârșit de an. Anul acesta sunt condiții ideale de observare a curentului de meteori Geminide, Luna lipsind de pe cer.

Iar maximum, teoretic, se va întâmpla în timpul nopții în Europa, deci favorabil și pentru România”, a precizat Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM), potrivit Adevărul.

Spectacolul este și un mod minunat de a încheia anul, oferindu-ne un cadou cosmic ce marchează finalul unui ciclu astronomic.

Care este sursa neobișnuită a fenomenului

Un aspect fascinant al Geminidelor este legat de sursa lor neobișnuită. De obicei, curenții de meteori au ca sursă cometele. Acești „bulgări de zăpadă” se apropie de Soare și trec din stare solidă în stare gazoasă. Ei eliberează praful prins în gheață și creează spectacolul luminos al stelelor căzătoare.

Totuși, în cazul Geminidelor, povestea este diferită. Sursa acestui impresionant curent de meteori este un asteroid numit 3200 Phaethon. Acest asteroid are o caracteristică specială. Orbita sa îl aduce în vecinătatea Soarelui, la doar 20 de milioane de kilometri distanță.

Cu toate acestea, spre deosebire de comete, Phaeton nu se comportă ca un obiect gazos și strălucitor. Se încăpățânează să rămână un obiect solid, fără coadă sau coamă, adăugând un mister fascinant acestui fenomen astronomic.

Un studiu din 2009 arată că Phaethon este o „cometă solidă” care în preajma apropierii de Soare eliberează praf.