Spectacol în Marea Neagră! Constanța, Eforie, Costinești și Mangalia sunt pline de meduze albastre
Meduze albastre în Marea Neagră. Milioane de meduze albastre, mari și mici, au invadat țărmul Mării Negre. Sub apă, viețuitoarele marine par că dansează de la primele ore ale dimineții.
Pot fi văzute pe plajele din Constanța, Eforie, Costinești și Mangalia. Nu sunt periculoase, dar este recomandat să nu ne atingem de ele, spun biologii.
Specia este originară din Marea Mediterană, dar apare de câțiva ani și pe litoralul românesc pentru că s-au înmulțit datorită temperaturilor ridicate. Ele apar aici toamna, când vântul bate mai cu putere dinspre nord, iar furtunile din larg le aduc spre țărm. Meduzele albastre trăiesc de regulă în ape calde.
„Sunt luate de curenți și duse înspre sud în ape mai calde, însă dintre ele, multe sunt împinse în zona litorală. Sunt niște meduze care în alte mări și oceane cresc mai mari, la noi ce e caracteristic pentru ele, este adaptarea la apa salmastră.
Noi nu avem o apă atât de sărată ca în Meditarană sau Atlantic unde întâlnim aceste meduze”, a explicat biologul Adrian Bâlbă pentru PRO TV.
„Specia o găsim din ce în ce mai mult și din ce în ce mai mare și în cantități din ce în ce mai mari la mal, fiind împinsă de curenți, fiind și slăbită, la sfârșitul ciclului de viață, e și normal să o găsim în zona asta și să fie și prinsă în plasele pescarilor”, a adăugat biologul Adrian Teacă.
Plaja din Mamaia va fi amenajată curând
Plaja din Mamaia va fi amenajată curând! Administrația Națională „Apele Române” și Ordinul Arhitecților din România au anunțat rezultatele concursului internațional de arhitectură organizat pentru amenajarea plajei din Mamaia.
Proiectul câștigător prevede amenajarea unui parc liniar la marginea plajei, spre stațiune, o zonă cu facilitățile necesare plajei și zona de plajă. Perdeaua de vegetație va masca construcțiile de la marginea plajei.
Echipa de arhitecți care a câștigat concursul este formată din: Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură (coautori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan, colaboratori specialități: peis. Alexandru Mexi).
Lucrările vor începe peste minimum doi ani. Urmează întocmirea unui studiu de fezabilitate, a unui plan urbanistic zonal, apoi partea de proiectare. Deocamdată, nu se știe cât va costa amenajarea plajei. Costurile urmează să fie stabilite de studiul de fezabilitate.