Cum se calculează impozitul pe spectacole şi pentru ce tipuri de manifestări se datorează acesta?
Maria Mihai – Timisoara

Conform art. 273 din Codul fiscal, orice persoană fizică sau juridică care organizează o manifestare artistică, o competiţie sportivă sau altă activitate distractivă în Romånia are obligaţia de a plăti impozit pe spectacol. Acest impozit se plăteşte la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale în raza căreia are loc manifestarea artistică, competiţia sportivă sau activitatea distractivă.

Dacă manifestarea are loc într-o altă locaţie decåt o videotecă sau o discotecă, impozitul pe spectacol se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vånzarea biletelor de intrare sau a abonamentelor din care se scade valoarea timbrelor cinematografice, teatrale, muzicale, folclorice sau de divertisment, după caz, determinată potrivit prevederilor legale.

Cotele de impozit aplicate diferă în funcţie de tipul spectacolului. Astfel, în cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesă de teatru, balet, operă, operetă, concert simfonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională, cota de impozit este de 2% din valoarea de vånzare a biletelor. În cazul oricărei alte manifestări artistice decåt cele enumerate anterior, cota de impozit este de 5%.

Obligaţii de înregistrare

Persoanele care datorează impozit pe spectacole stabilit în cotă procentuală din valoarea de vånzare a biletelor au obligaţia de a înregistra toate biletele de intrare şi/sau abonamentele la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale care îşi exercită autoritatea asupra locului unde se desfăşoară spectacolul. De asemenea, tarifele pentru spectacol trebuie anunţate în locul unde este programat să aibă loc acesta, precum şi în orice alt loc în care se vånd bilete de intrare şi/sau abonamente. Tarifele trebuie precizate pe bilete, fiind interzisă încasarea unor sume care depăşesc valorile deja stabilite. La solicitarea compartimentului de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, persoanele care organizează spectacole au obligaţia să pună la dispoziţia acestora toate documentele justificative privind calculul şi plata impozitului. Totodată, aceştia trebuie să respecte toate cerinţele privind tipărirea, înregistrarea, avizarea, evidenţa şi inventarul biletelor de intrare şi a abonamentelor conform normelor în vigoare.

În cazul în care spectacolul are loc într-o videotecă sau discotecă, impozitul pe spectacol se calculează pe baza suprafeţei incintei, pentru fiecare zi de manifestare artistică sau de activitate distractivă, prin înmulţirea numărului de metri pătraţi ai suprafeţei incintei videotecii sau discotecii cu suma stabilită de către consiliul local. Această sumă nu poate depăşi valoarea de un leu pe metru pătrat în cazul videotecilor şi doi lei pe metru pătrat în cazul discotecilor. Suma astfel calculată trebuie ajustată cu coeficientul de corecţie corespunzător rangului localităţii. În sensul normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, prin videotecă se inţelege activitatea artistică şi distractivă desfăşurată într-o incintă prevăzută cu instalaţii electronice speciale de redare şi vizionare de filme. Difuzarea filmelor în cadrul cinematografelor nu este considerată ca fiind activitate desfăşurată în videoteci. Prin urmare, în cazul cinematografelor, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii de vånzare a biletelor.

Persoanele care organizează spectacole în videoteci sau discoteci trebuie să depună o declaraţie la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale privind spectacolele programate pe durata unei luni calendaristice. Această declaraţie trebuie depusă pånă la data de 15 inclusiv a lunii precedente celei în care sunt programate spectacolele respective.

Scutire de impozit la spectacolele în scop umanitar

Impozitul pe spectacole nu se datorează pentru spectacolele organizate în scopuri umanitare, indiferent de locul unde se desfăşoară acestea. În vederea aplicării acestei scutiri, persoanele care organizează spectacole în scop umanitar trebuie să înregistreze contractele încheiate cu beneficiarii sumelor cedate în scopuri umanitare la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se desfăşoară spectacolul, înainte ca acesta să aibă loc. 

Indiferent de modul de calcul, impozitul pe spectacol se plăteşte lunar, pånă la data de 15 inclusiv a lunii următoare celei în care se organizează spectacolul. Plata se face la bugetele locale ale comunelor, oraşelor sau municipiilor, după caz, în a căror rază de competenţă se desfăşoară spectacolele. De asemenea, tot pånă la data de 15 ale lunii următoare, persoanele care datorează impozitul pe spectacole au obligaţia depunerii unei declaraţii la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, intocmită conform prevederilor legale.

2% este cota de impozit, reţinută din valoarea de vånzare a biletelor, care se aplică în cazul spectacolelor de teatru, balet, operă, operetă, concertelor simfonice sau altor manifestări muzicale, prezentărilor de film la cinematograf, spectacolelor de circ sau competiţiiilor sportive interne şi internaţionale. Pentru alte manifestări artistice, cota de impozit este de 5%

CALCUL DUPA SUPRAFAŢA

Impozitul se calculează pe baza suprafeţei incintei în care se desfăşoară spectacolul, dacă aceasta este o videotecă sau discotecă, pentru fiecare zi de desfăşurare: se înmulţeşte numărul de metri pătraţi ai suprafeţei incintei cu suma stabilită de către consiliul local. Suma nu poate depăşi un leu pe metru pătrat în cazul videotecilor şi doi lei pe metru pătrat la discoteci.

„Lia Secareanu, Sef Departament Consultanta Fiscala si Audit, Contexpert Consulting”