Amenințări teroriste de genul Hezbollah caută vulnerabilitățile statului evreu. Dar Israelul are deja planuri, scrie NationalInterest.

Se știe deja că Hezbollah a săpat tuneluri și buncăre, cu depozite de arme, la nordul granițelor Israelului. Dacă Israelul trebuie să ducă un nou război în sudul Libanului, ca în 2006, va trebui să evite victimele civile. Și ale soldaților. Sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă Forțele de Apărare din Israel, unul dintre cele mai avansate state din punct de vedere militar și tehnologic.

Amenințarea Hezbollah

În ultimii câțiva ani au existat tensiuni tot mai mari în Orientul Mijlociu, între SUA și Iran, precum și între Israel și Iran. Aceste tensiuni implică cea mai recentă tehnologie, Iranul deținând drone noi și rachete balistice, in timp ce Israelul și-a testat sisteme de apărare aeriană. Israelul consideră planul său multianual, numit Momentum, ca o îmbinare a celor mai bune tehnologii pe câmpul de luptă pentru a oferi soldaților din prima linie cele mai bune informații. Armata israeliană se confruntă însă cu o serie de probleme. În special cu îngrijorări privind victimele, în vreme ce trebuie să răspundă și la preocupările internaționale cu privire la un potențial război.

Hezbollah amenință să arunce cu mii de rachete pe zi peste Israel. Prin urmare, statul evreu a început să dezvolte numeroase sisteme de apărare antiaeriană, precum David’s Sling, Arrow și Iron Dome. Israelul a livrat două sisteme Iron Dome către SUA.

În același timp, Israelul e conștient că trebuie să instruiască o armată de militari care slujesc doar câțiva ani. Și că trebuie să țină pasul cu tehnologia care se schimbă rapid. Israelul vrea să transmită conceptele corecte de luptă războinicului modern. Un aspect cu care se confruntă este timpul. Israelul nu poate sta cu anii în războiul de tranșee împotriva dușmanilor.

În schimb, Israelul vrea să obțină cel mai rapid rezultat posibil folosind cea mai bună tehnologie. Asta înseamnă mai multe simulatoare și mai multă utilizare a computerelor pentru a integra așa numita „coloană vertebrală digitală” pentru unități. Dar și formarea ofițerilor în simulări care seamănă mai mult cu un joc video, decât cu un câmp de luptă.

Cum va lupta Israelul

Conceptul pe care îl împinge statul evreu se numește luptă „multidimensională”. Combinând mai multe abilități. Asta înseamnă că soldații vor avea la îndemână mai multă tehnologie și sprijin pentru foc. Combinând mai multe abilități, unitățile vor semăna mai mult cu Corpul de Marină al SUA, care are propriile sale active aeriene și nave. Unitățile multidimensionale vor fi aplicate pentru a ajuta armata să obțină o victorie decisivă asupra adversarilor și să o facă rapid, ținând cont de factorul de timp.

Războiul din cadrul războiului

Implementarea tipurilor de aplicații tehnologice va lua multe forme, spun oficialii IDF. Asta înseamnă mai multe drone și inteligență artificială. Mai multă tehnologie este în mâna soldatului obișnuit, nu doar a ofițerilor. Dușmanii dețin și ei o tehnologie mai bună, precum și drone și smartphone-uri, așa că Israelul trebuie să facă față acestui lucru.

Statul evreu arată că doctrina sa s-a îmbunătățit în ultimii ani. Iar companiile de apărare din Israel abia așteaptă să se implice cu noi tehnologii care să se conecteze la unitățile forțelor terestre.