Cladirile si terenurile reprezinta doua treimi din averile oamenilor. Astfel se explica si numarul mare al persoanelor care fac o cariera in domeniul imobiliar. In Occident, o persoana dintr-o mie lucreaza in intermediere, dezvoltare, administrare, evaluare sau finantare imobiliara. La noi, cam 60% dintre cei care isi desfasoara activitatea in sectorul imobiliar se ocupa de intermedieri.
Datele estimative ale revistei Capital arata ca numai in Bucuresti, in ultimii zece ani, peste 2.000 de societati comerciale au raportat ca efectueaza si activitatea de intermediere imobiliara. In „Pagini aurii” figureaza doar vreo 480 de agentii. Efectiv, probabil ca functioneaza 300. In absenta oricaror date statistice oficiale, estimarea numarului celor care isi desfasoara activitatea in restul tarii este dificila. In orasele mari, cum ar fi Timisoara, Cluj, Iasi, numarul acestora nu depaseste 50. Singur Brasovul are 500 de agentii. Oricum, nivelul pietei imobiliare in provincie este mult mai coborat si ca numar de tranzactii , si sub aspectul valorii acestora. Dovada, comisioanele percepute: in Ardeal acestea nu depasesc 3%. La Galati au ajuns chiar la mai putin de 1%. Directorul executiv al Asociatiei Romane a Agentilor Imobiliari (ARAI), dl Dumitru Stuparu, anticipeaza ca preturile vor continua sa scada pe piata imobiliara. Exista insa speranta ca se va imbunatati calitatea serviciilor.
S-a stabilit regula jocului
Ordonanta privind organizarea activitatii agentilor imobiliari, recent adoptata de Executiv, impune agentilor imobiliari cateva conditii obligatorii privind pregatirea si perfectionarea profesionala. Dobandirea calitatii de agent imobiliar se face numai pe baza absolvirii unor cursuri de specialitate si a sustinerii unui examen ale carui reguli de desfasurare vor fi prevazute in statutul Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari. Potrivit noilor reglementari, agentii imobiliari trebuie sa urmeze periodic programe de pregatire in vederea reatestarii lor din doi in doi ani. Neprezentarea, fara motive intemeiate, la examenul de reinnoire a licentei, precum si nepromovarea acestuia conduc la suspendarea calitatii de agent imobiliar. „Pana acum – ne marturiseste dl Stuparu – nu au fost interesati sa se inscrie in ARAI. Daca anul trecut au intrat 40 de agentii din toata tara, in saptamana trecuta dupa adoptarea ordonantei, si-au exprimat dorinta de a deveni membre peste 50 de agentii. Multi au inceput sa vina la noi de teama ca li se va inchide pravalia.” Termenul de licentiere prevede insa un interval de un an si jumatate.
Daca pana acum doar IRECSON, in colaborare cu ARAI, a initiat un program singular de pregatire a agentilor imobiliari, de cateva zile au inceput sa curga oferte din partea mai multor universitati din Bucuresti, Iasi, Arad, Timisoara si a unor camere de comert. Graba se datoreaza aceleiasi ordonante care prevede ca agentiile vor putea fi conduse numai de brokeri imobiliari care au urmat un curs de pregatire autorizat si au minimum trei ani vechime in profesie.
In acest moment, in Bucuresti exista aproximativ 100 de persoane care au un certificat de calificare in domeniul imobiliar. In toata tara se estimeaza ca ar fi 2.000 sau 3.000 de agenti imobiliari, din care 20% in Bucuresti. Toti acestia, pentru a putea profesa, vor fi nevoiti sa se apuce de invatatura. In plus, potrivit acelorasi dispozitii legale, agentii imobiliari vor raspunde civil, penal, administrativ sau disciplinar pentru activitatea desfasurata. Totodata, se stabileste o raspundere solidara a acestora impreuna cu titularii drepturilor asupra imobilelor in cauza pentru viciile ascunse cunoscute si necomunicate contractantilor.
ARAI lucreaza acum de zor la elaborarea unui program de schimbare a imaginii agentilor imobiliari si sfatuieste populatia sa apeleze numai la specialisti pentru rezolvarea problemelor sau afacerilor imobiliare. Directorul executiv al asociatiei chiar spera sa poata pune in circuitul public, in scurt timp, Registrul Agentilor Imobiliari pentru a se putea verifica autorizarea celor care lucreaza pe piata imobiliara. In acest fel se spera ca in viitor vor putea fi stopate abuzurile speculantilor de pe piata imobiliara si se vor diminua prejudiciile aduse persoanelor fizice si juridice.
Personalul de specialitate din agentiile imobiliare
Intr-o agentie serioasa lucreaza cu contract de munca mai multi agenti imobiliari. In activitatea lor, ei sunt sustinuti de o serie intreaga de specialisti pe care clientii, de regula, nu-i vor vedea sau cunoaste niciodata: juristul, contabilul, secretara, dispecerul, evaluatorul sau chiar managerul firmei. In mod sigur insa, ei contribuie la succesul afacerii respective.
Managerul este persoana care administreaza agentia imobiliara. El poate fi chiar patronul firmei sau numai angajat.
Atributii: coordoneaza intreaga activitate; organizeaza politica de promovare a agentiei imobiliare; asigura buna functionare intre compartimentele agentiei imobiliare; angajeaza si organizeaza resursele umane ale firmei.
Dispecerul
Atributii: preia in totalitate cererile si ofertele care constituie obiectul tranzactiilor imobiliare; constituie baza de date a agentiei imobiliare; repartizeaza clientii agentilor imobiliari; alcatuieste programul agentilor imobiliari, pe termen scurt si lung, in functie de programul clientilor si de informatiile din teritoriu; propune prioritatile promotionale (publicitate generala, publicitate speciala etc. ).
Expertul evaluator executa expertize si evaluari de terenuri, imobile, spatii comerciale, industriale, depozite etc. Majoritatea evaluatorilor profesionisti sunt angajati de banci in acest moment. Restul lucreaza in firme de consultanta care fac evaluari sau ca liber-profesionisti. Numarul celor angajati in agentiile imobiliare este extrem de mic. De obicei, acestea apeleaza contractual, cand au nevoie, la serviciile evaluatorului.
Venituri lunare
Salariul minim lunar al unui agent imobiliar: 800.000 lei plus un comision intre 15-35% din valoarea incasata (procentajul poate urca, daca suma obtinuta din vanzari/ inchirieri depaseste plafonul stabilit).
Agentii imobiliari angajati in regim de colaborare sunt platiti pe baza de comision, acesta reprezentand 15-35% (bani impozabili) din comisionul firmei.
In functie de performantele realizate, plaja veniturilor lunare este extrem de larga: intre 100 USD si 1.000-1.500 USD (echivalentul in lei).
Cele mai multe firme retin o garantie lunara (5% de obicei) din castigurile lunare ale agentilor imobiliari. Cei cu bune rezultate profesionale pot achita aceste sume de bani pe parcursul a trei-patru luni de zile.
Venitul minim lunar al unui administrator imobiliar: 500.000 lei/de apartament (neinchiriat). In cazul in care contractul cu acelasi proprietar vizeaza administrarea mai multor apartamente, comisionul pe fiecare unitate imobiliara scade, dar creste pe ansamblul activitatii.
In cazul in care apartamentul se inchiriaza, comisionul administratorului este de 10-15% din chiria care se percepe lunar.

Dumitru Porojan, presedinte IRECSON

„Din toamna anului trecut, institutul a obtinut avizul CNEAA de functionare a unei facultati unice prin specializarile oferite. Studentii Facultatii de Managementul Firmei pot opta, dupa terminarea anului doi, pentru specializarea in managementul imobiliar sau in managementul social si al resurselor umane. Dupa absolvire, ei se pot orienta catre profesii legate de evaluare sau finantare imobiliara, conducerea agentiilor imobiliare, management, administrare, promotie sau dezvoltare imobiliara. Prin infiintarea acestei facultati se va scurta intervalul de timp utilizat pana acum pentru reorientarea profesionala. Tinerii care considera ca au aptitudini pentru domeniile in care oferim specializare vor putea atinge performantele dorite mult mai devreme, ca varsta, decat cei care se inscriu la cursurile intensive. Si pentru unii, si pentru altii, oportunitatile realizarii unei cariere de exceptie sunt la fel de mari, deoarece piata este de-abia in formare.”r
r
In afaceri este nevoie de hotararer
In momentul in care si-a schimbat radical profesia, dl Liviu Marius Pop nu avea, practic, nici un motiv pentru a justifica decizia luata brusc. Pe parcursul carierei, reusise sa ajunga la un nivel care ii asigura recunoasterea competentei si un statut profesional confortabil.r
Dupa ce a terminat Politehnica, timp de 11 ani dl Liviu Marius Pop a lucrat numai in cadrul unui institut de cercetari in domeniul aviatiei. Mediu placut, nu numai sub aspectul muncii propriu-zise sau al posibilitatii de specializare in strainatate, dar si din punctul de vedere al echipei in care lucra si al dotarii materiale deosebite a institutului. Cu toate acestea, in 1991 a renuntat la titlul de cercetator stiintific pricipal pentru a incepe o noua cariera, pe cont propriu. Domeniul ales ii era total necunoscut. De ce a ales intermedierile imobiliare totusi? Dintr-un calcul simplu: era singurul loc unde nu-i trebuia capital, sediu si personal pentru a putea incepe o afacere. r
Dl Pop a stiut de la inceput sa-si fixeze o tinta clara – inchirieri pentru straini – si sa stabileasca un standard al calitatii serviciilor – pentru a face fata oricarei competitii de pe piata imobiliara. In plus, a luat-o de la capat cu invatatura. „Cursurile nu numai ca m-au ajutat, dar personal simt nevoia sa invat incontinuu lucruri noi. Consider ca din momentul in care nu mai esti educabil, nu mai poti tine pasul cu domeniul in care lucrezi.” r
Initial a urmat o serie de cursuri cu lectori americani veniti in Romania prin intermediul ARAI. A continuat pregatirea la IRECSON, fiind unul dintre primii absolventi ai programului de formare a agentilor imobiliari. Acum, in calitate de lector la acest institut, continua sa invete lucruri noi chiar de la cursantii sai, deoarece multi dintre ei au o practica indelungata si diversa pe piata imobiliara. Dl Pop apreciaza ca in acest moment ar fi nevoie sa se predea in toate scolile un curs pe care il sustine la IRECSON: codul manierelor in afaceri imobiliare. Managerul firmei Atlas Q considera ca este foarte important comportamentul oamenilor in afaceri, la fel ca si cel din viata de zi cu zi. Cand angajeaza, selectia o face dintre candidatii care nu au mai lucrat in domeniul imobiliar, deoarece vrea sa-i educe in spiritul standardelor de calitate care r
l-au mentinut in topul afacerilor imobiliare timp de noua ani.tr
r
Formarea agentilor imobiliarir
Pana in prezent, singura institutie care a promovat programe de specializare in domeniul imobiliar, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale a fost IRECSON. Institutul, in asociere cu ARAI, a organizat doua serii de cursuri de calificare in profesia de agent imobiliar.r
Tematica: r
l Intermedierea proprietatilor imobiliarer
l Contracte imobiliarer
l Activitatea de intermedierer
Durata: 2,5 luni (120 ore).r
Conditii de inscriere: studii medii sau superioare.r
Pret: 250 USD.r
Diploma eliberata de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. r
Incepand cu anul universitrar 1999-2000, in cadrul Universitatii IRECSON au fost deschise cursurile Facultatii de Managementul firmei, cu specializarea in Managementul imobiliar. In primii doi ani, studentii vor parcurge o programa analitica prin care se vor pune bazele managementului general, iar din anul al treilea de studii ei vor putea opta pentru discipline specifice domeniului imobiliar:r
l Modelarea si stimularea proceselor economice;r
l Eficienta economica a investitiilor;r
l Gestiunea financiara a firmei;r
l Evaluarea intreprinderii;r
l Bazele economiei imobiliare;r
l Evaluare imobiliara;r
l Analiza economico-financiara;r
l Tranzactii comerciale;r
l Simulari manageriale complexe;r
l Evidenta si publicitate imobiliara;r
l Managementul firmelor imobiliare;r
l Proiecte economice.r
La inceputul anului al III- lea, studentii vor fi incadrati pe baza de contract in firme cu activitate imobiliara, astfel incat la absolvirea facultatii sa cunoasca deja practica imobiliara. r
Informatii suplimentare la sediul IRECSON din str. Franceza nr. 66, sector 3, Bucuresti, tel/fax: 313.20.92, 314.18.10.tr
r
Administratorul imobiliarr
r
Atributiile administratorului imobilar insumeaza practic toate obligatiile ce revin proprietarului de drept: l plata tuturor facturilor de intretinere, inclusiv a taxelor si impozitelor datorate statului l intretinerea si reparatia imobilului l inchirierea imobilului respectiv la solicitarea proprietarului. r
Sunt unii proprietari care dau administratorului drepturi depline, prin procura, de a perfecta tranzactiile de inchiriere. Cei mai multi insa prefera sa se ocupe personal de acest aspect.r
r
Agentul imobiliar r
r
Atributii: vizionarea ofertelor (individual si impreuna cu clientul); executarea operatiilor de intermediere la inchirierea imobilelor si terenurilor: l activitate de promovare si prospectare a pietei r
l reprezentarea partilor l vizionarea ofertelor (evaluari) l prezentarea ofertelor catre potentiali clienti l tranzactionarea propriu-zisa l activitati post-tranzactionale; executarea operatiilor de intermediere pentru vanzare-cumparare (atributiile sunt in mare masura asemanatoare cu acelea din domeniul inchirierilor).r