Ultimele saptamani din an au fost, inca de la inceputurile Bursei de Valori, sezonul speculatorilor. Asa s-a intamplat si saptamana trecuta, cand actiunile cele mai lichide au inregistrat scaderi dramatice ale preturilor, dupa care au revenit la fel de spectaculos. Presiunea exercitata de speculatori pe actiunile cu lichiditate mare a avut ecou si asupra titlurilor „mai cuminti” din Categoria a II-a a Bursei. Chiar daca pentru aceste titluri cotatiile nu au pierdut atat de multe procente, scaderea inregistrata la inceputul saptamanii este mai greu de recuperat decat pentru actiunile cu lichiditate mare.
Indicii bursieri au urmat acelasi curs impus de speculatiile cu pachete mari de actiuni. Indicele BET avea la sfarsitul sedintei de marti 1.500,34 puncte, cu 5,3 procente mai putin decat la inchiderea de vineri, 6 decembrie. Pana la sfarsitul saptamanii, indicele BET a recuperat 41 puncte, inchiderea fiind la 1.541,58 puncte. O evolutie asemanatoare a avut indicele BET Compozit, care a incheiat saptamana cu aceeasi valoare cu care a inchis sedinta de luni. Dar la mijlocul saptamanii, indicele BET Compozit a coborat sub 1.000 de puncte, valoare minima in ultimele trei luni. Cu totul altfel arata evolutia indicelui pentru cele cinci societati de investitii financiare – BET FI. Indicele a inceput saptamana cu o valoare minima de 4.987,34 puncte si a crescut cu aproape 1.000 de puncte pana in sedinta de tranzactionare de joi. In ultima zi din saptamana, vineri, BET FI a pierdut un sfert din cresterea acumulata in cele patru zile. „Vedetele” speculatiilor de saptamana trecuta au fost, fara indoiala, cele cinci societati de investitii financiare. SIF Moldova a inceput saptamana cu o prabusire a cotatiilor, atingand valoare minima de 1.970 lei/actiune. La inchiderea sedintei de luni, SIF Moldova era cea mai tranzactionata societate, dar inregistra o scadere a pretului de 13,04%. Aceleasi actiuni se tranzactionau la inchiderea sedintei de vineri cu 2.400 lei/actiune, dupa ce pe parcursul acestei zile a atins valoarea maxima de 2.550 lei/actiune. Dupa cum se poate observa, diferentele dintre valoarea minima si cea maxima reprezinta o variatie de aproximativ 30% din pretul actiunii, variatie inregistrata intr-o singura saptamana. Actionarii care s-au grabit sa vanda in sedinta de luni au avut motive sa regrete la sfarsitul saptamanii. Surse din piata de capital sustin insa ca scaderea pretului pentru actiunile SIF-urilor are si o explicatie logica, ce nu tine de speculatii. Unii brokeri afirma ca anumite SVM-uri au fost nevoite sa vanda pachetele de actiuni detinute la SIF-uri pentru a sustine presiunea la vanzare pentru actiunile Bancii Transilvania. Aceasta presiune se manifesta tot mai puternic in ultimele zile si are la origine scandalul declansat de arestarea fostului presedinte al bancii, Iosif Pop, acuzat de spalare de bani.
Celelalte patru SIF-uri au urmat trendul descendent dictat de SIF Moldova, chiar daca diferentele intre pretul minim si pretul maxim atins intr-o saptamana au fost mai mici de 20%. Desi directorul general al BVB, Stere Farmache, a solicitat administratorilor SIF o explicatie privind aceste variatii de pret, presedintii SIF-urilor nu au descoperit argumente sau informatii care sa justifice aceste variatii.
In timpul sedintei de vineri, brokerii au primit comunicatul AGA si AGEA de la SNP Petrom. Dupa sedinta de tranzactionare de luni, in care titlurile SNP au inregistrat o scadere de 9% si s-au vandut cu 1.000 lei, titlurile SNP au fost oprite de la tranzactionare pentru intrunirea AGA. Actionarii Petrom au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli si au decis continuarea programului de restructurare prin externalizarea serviciilor de reparatii si intretinere din cele doua rafinarii, Arpechim si Petrobrazi. Conducerea Petrom are de realizat anul viitor o cifra de afaceri de 75.013 miliarde lei si trebuie sa obtina un profit net de 57,7 milioane de dolari. Actionarii companiei petroliere au mai decis esalonarea datoriei companiei Uzinele Sodice Govora, in valoare de 45,2 miliarde lei, si plata cheltuielilor de judecata, in valoare de 842 milioane lei. Tot saptamana trecuta, Ministerul Industriei si Resurselor (MIR), prin ministrul Dan Ioan Popescu, a semnat contractul de consultanta pentru privatizarea Petrom cu doua banci internationale – Credit Suise First Boston si ING Bank. SNP ar trebui privatizata pana la sfarsitul anului 2003 cu un investitor strategic, conform acordului PSAL II incheiat cu Banca Mondiala. Reprezentantii MIR cred ca Petrom va atrage atentia marilor companii petroliere multinationale si ca privatizarea va fi un succes. De privatizarea Petrom s-au mai aratat interesati BERD si Asociatia Salariatilor din SNP, dar reprezentantii ministerului au afirmat ca pachetele minoritare vor fi vandute numai dupa vanzarea pachetului majoritar si la acelasi pret.
Cele mai vandute actiuni
Dupa un inceput de saptamana in care au pierdut peste 13% din valoare, actiunile SIF Moldova au devenit atractive pentru investitori. La un pret mediu de circa 2.000 lei, aceste titluri reprezinta un plasament rentabil pentru dividende. Doar controlul Curtii de Conturi ar putea periclita postura de actiune rentabila.
· val. tranz. sapt. 19,165 mld. lei
· nr. act. tranz. 10,66 milioane
· pret minim/actiune 1.970 lei
· pret maxim/actiune 2.550 lei
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai vandute
actiuni (09.12 – 13.12)
Companie Valoare (mil. lei)
SIF Moldova 19.165
SIF Oltenia 16.120
SIF Banat-Crisana 14.123
SIF Transilvania 14.098
BRD 12.234
Cele mai mari cresteri de preturi
Dupa o saptamana de scaderi, titlurile SIF Banat-Crisana au revenit cel mai rapid la cotatiile inregistrate cu o luna in urma. Cresterea pretului a fost inregistrata si pe un volum mare de actiuni tranzactionate, confirmand astfel increderea investitorilor in portofoliul solid de participatii detinute de SIF Banat-Crisana la alte companii.
· Crestere saptamanala 10%
· Pret minim/actiune 2.600 lei
· Pret maxim/actiune 3.000 lei
· Volum tranzactii 4.834.234
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai importante cresteri de preturi (09.12 – 13.12)
Companie Variatie
SIF Banat-Crisana 10%
SIF Moldova 10%
SIF Oltenia 9,4%
SIF Transilvania 9,1%
SIF Muntenia 8,7%
Cele mai importante scaderi de preturi
Conflictul dintre actionarii minoritari si cei majoritari este departe de a fi incheiat. Pentru cei peste 100.000 de actionari la Automobile Dacia, valoarea actiunilor scade de la o zi la alta, fara prea mari sanse de a recupera. Minoritarii regreta tot mai mult ca nu au vandut in urma cu patru luni, cand puteau obtine pentru aceste titluri un pret dublu.
· Scadere saptamanala – 13,08%
Pret maxim/actiune 1.210 lei
Pret minim/actiunet1.060 lei
Volum tranzactiit762.324 actiunir
*) prognoza 1 ianuarie 2003r
r
Topul celor mai importante scaderi de preturi (09.12 – 13.12)r
r
CompaniettVariatier
Automobile Daciat- 13,08%r
Rulmentul Brasovt-5,29%r
Electroputerett- 5,15%r
Azomurestt-0,94% r
BRDttt-0,35 %