Sectorul petrolului şi al gazelor naturale este cel mai agitat de la începutul acestui an, variaţiile fiind cauzate de conflictele internaţionale care afectează puternic şi Romånia.

Bursa de  Valori Bucureşti (BVB) a început anul în forţă, cu creşteri masive în primele două şedinţe, în opoziţie cu evoluţia de pe pieţele internaţionale. Sectorul energetic a fost mai agitat decåt restul, pe fondul volatilităţii externe, determinate de criza gazelor naturale ruseşti, generată de conflictul cu Ucraina, şi în măsură mai mică de războiul din Fåşia Gaza. Deşi preţul gazelor naturale nu a început, încă, să crească, fiind blocat de autorităţi pentru a proteja populaţia în perioada de iarnă, cel al barilului de petrol înregistrează variaţii mari. După majorări succesive, care au dus barilul la peste 47 de dolari, în şedinţa de miercuri preţul a consemnat cea mai mare scădere din ultimii şapte ani, de 12,25%, coborånd pånă la 42,6 dolari.

Companiile petroliere însă nu par să fie afectate prea mult de variaţiile preţului barilului. Conform unui raport al Erste Bank asupra pieţelor de capital din Europa de Est, „analiştii se arată mai optimişti în ceea ce priveşte sectorul petrolului şi al gazelor naturale din regiune, deoarece profilul de afaceri al acestora, în mare parte integrat, asigură o oarecare protecţie împotriva evoluţiei preţului petrolului, iar indicatorii de îndatorare nu descriu o situaţie îngrijorătoare.“ În această situaţie se află şi principalele companii autohtone, SNP Petrom şi Rompetrol, cu acces la resurse de extracţie, dar şi la rafinare şi distribuţie.

Bursa de la Bucureşti şi-a pierdut repede avåntul din primele două şedinţe, fiind lovită, miercuri, de intrarea la tranzacţionare a Băncii Transilvania (TLV), care a coboråt nu mai puţin de 58%, corecţia fiind menită să recupereze pierderile „ratate“ în cele aproape patru luni de suspendare. Cotaţia unei acţiuni TLV a ajuns, după consolidarea valorii nominale, la 1,14 lei, sub limita minimă la care conducerea băncii a anunţat că intră la cumpărare pentru susţinerea preţului.

Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) a înregistrat una dintre cele mai importante variaţii ale cotaţiei la început de an. Primele două sesiuni de tranzacţionare s-au încheiat cu creşteri maximale, aproape 15%, preţul urcånd de la 0,0185 lei, ultima cotaţie de anul trecut, pånă la 0,0243 lei. În şedinţa de miercuri, RRC a mers împotriva pieţei şi a continuat să crească, ajungånd pånă la 0,0256 lei, ceea ce face ca aprecierea cumulată în cele trei şedinţe să fie de 38,4%.

Presiuni pentru oferta publică de preluare

Principalul motiv care a stat la baza aprecierii RRC a fost însă cererea fondului american de investiţii QVT, care controlează un pachet mai mic de 5% din capitalul social al RRC, către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), de a obliga grupul Rompetrol să deruleze o ofertă publică de preluare pentru Rompetrol Rafinare.

Cererea QVT se bazează pe legislaţia pieţei de capital, care prevede ca la schimbarea acţionarului majoritar al unei companii, noul proprietar să deruleze o ofertă de preluare a restului de acţiuni, în cazul în care acesta achiziţionează mai mult de 33% din capitalul social. Creşterea masivă a titlurilor s-a datorat preţului cerut de QVT, de 0,1 lei pe acţiune, adică media perioadei ianuarie 2007 – ianuarie 2008. Bazåndu-se pe un răspuns pozitiv din partea CNVM, speculatorii au încercat achiziţionarea titlurilor la o cotaţie cåt mai mică, iar după creşterea de aproape 40% din cele trei şedinţe, unii au şi putut marca profit. În şedinţa de joi, titlurile RRC au pierdut 11,7%, ajungånd la 0,0226 lei. Este însă greu de crezut că CNVM va obliga majoritarul să deruleze o ofertă publică, deoarece achiziţia pachetului de acţiuni nu a fost efectuată prin cumpărarea directă din piaţă, ci prin negociere.

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în primele trei trimestre ale anului trecut, o cifră de afaceri de 3,76 miliarde dolari, conform datelor preliminare ale companiei, în creştere cu 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, un profit operaţional de 79 milioane dolari şi pierderi de 56 milioane euro. Preţul de tranzacţionare din prezent este mult sub valoarea nominală de 0,1 lei pe acţiune, cotaţie la care a ajuns după o scădere de aproximativ 83% pe parcursul anului trecut. Grupul Rompetrol urmează să delisteze societatea Rompetrol SA (VEGA), pentru care a derulat o ofertă publică de preluare în condiţiile unor deţineri de aproape 93,5% din capitalul social. Deţinerile totale de la RRC se ridică la circa 77%, prin pachetele Rompetrol Group, Rompetrol Financial Group şi Rompetrol SA.

Mai multe gaze naturale şi păcură

141-24221-29bursa02.jpgSNP Petrom, gigantul petrolier de la BVB, a reuşit, de asemenea, o evoluţie pozitivă în primele şedinţe ale anului. La finele sesiunii de marţi, acţiunile SNP consemnau o creştere de aproape 10%, ajungånd pånă la 0,199 lei, însă corecţiile ulterioare au coboråt cotaţia pånă la 0,194 lei. Titlurile SNP au reuşit, totuşi, să evolueze mai bine decåt piaţa, în condiţiile în care principalii indici ai BVB au coboråt pånă la minimele ultimilor patru ani şi jumătate.

Din cauza crizei gazelor naturale, SNP a decis închiderea unităţilor de producţie consumatoare de gaze naturale din cadrul Doljchim pånă la mijlocul lunii februarie, măsură ce duce la intrarea în şomaj tehnic a circa 600 de salariaţi. Conform comunicatului companiei, efectele acestei decizii nu vor avea un impact semnificativ asupra rezultatelor Petrom. Criza însă are şi efecte pozitive pentru compania deţinută de austrieci. Petrom a anunţat deja că va majora volumul de gaze naturale livrate consumatorilor romåni, prin injectarea unor cantităţi suplimentare în sistemul naţional de transport al gazelor şi punerea în funcţiune de noi sonde de gaze. „Cu ajutorul colaborării cu Transgaz şi prin punerea în funcţiune a sondei 20 Văleni, Petrom va creşte cantitatea de gaze introdusă în reţeaua naţională cu circa 300-500 mii metri cubi de gaze pe zi. Iar prin închiderea combinatului Doljchim, va fi disponibilizată pentru populaţie o cantitate suplimentară de circa un milion de metri cubi de gaze“, se arată în comunicatul companiei. Efectele vånzărilor suplimentare, atåt de gaze, cåt şi de păcură, vor putea fi observate în bilanţul companiei din acest an, mai ales în condiţiile în care preţul păcurii este stabilit de piaţă, iar cel al gazelor nu a evoluat precum cel al petrolului.

28% este procentajul cu care a crescut valoarea titlurilor Rompetrol Rafinare în prima săptămånă a anului, după o scădere de circa 83% pe parcursul anului trecut