In ultimele zile, cand cursul de schimb leu/dolar si-a pastrat caracterul instabil si a favorizat speculatiile, volumul tranzactiilor la BMFM Sibiu a depasit, aproape zilnic, valoarea de 20 miliarde de lei, iar numarul contractelor incheiate in piata a trecut constant de 1.500. Interventiile BNR, chiar daca au oprit pentru cateva zeci de ore devalorizarea leului, nu au reusit sa restabileasca increderea in moneda romaneasca.
Contractele futures leu/dolar raman in continuare in centrul atentiei speculatorilor. Tranzactiile cu acest tip de contracte inregistrau miercuri, 10 martie a.c. o usoara scadere ca numar si volum, insa preturile de tranzactionare confirma si pentru zilele urmatoare tendintele de crestere, de-acum obisnuite. Pretul de cotare a contractelor leu/dolar pastrau diferente de peste 500 de lei fata de cursul oficial, evoluand la 14.031 lei/dolar, fata de oficialul de 13.469 lei/dolar, comunicat de BNR. Numarul lor a scazut de la 1.528 de contracte incheiate luni, 8 martie, la cele 625 de contracte incheiate miercuri, insa numarul mare al pozitiilor ramase deschise in piata confirma, in opinia oficialilor bursei sibiene, prezenta hedgerilor ce urmaresc sa-si protejeze investitiile din alte domenii.
„Dupa zbuciumul primelor zece zile din martie, cand leul s-a depreciat cu circa 5,44%, numarul constant peste 1.200, al pozitiilor ramase deschise de la o zi la alta demonstreaza ca piata este mentinuta lichida de numarul mare de hedgeri prezenti, carora li se adauga, temporar, un numar mare de speculatori, declara un broker ce opereaza in ringul sibian. Opiniei sale i se adauga aceea a lui Cristian Rubint, secretarul general al BMFMS, care caracteriza, la randul sau, aceasta perioada, ca una ce se va mentine deosebit de propice lansarii unor speculatii de o zi sau doua pe cursul leu/dolar.
Succesul deosebit pe care tranzactiile cu contracte leu/dolar il cunosc nu este specific insa si contractelor futures pe valutele europene – marca si euro. Acestea isi mentin un potential de profit scazut influentat, in special, de cotatiile fata de dolar, pe care monedele vizate le inregistreaza pe pietele valutare internationale. Chiar daca pe aceste piete, atat marca, cat si euro recupereaza discret din diferentele fata de dolar, cel putin in Romania, speculatorii prefera in continuare sa-si lanseze operatiunile pe marginea evolutiei dolarului. Riscul asumat in piata este compensat de posibilitatile de profit pe care dolarul le promite si pentru perioada urmatoare.
Pe piata futures de la BRM Bucuresti, oscilatiile neverosimile ale cursului monedei americane i-au facut pe speculatori sa-si indrepte atentia aproape exclusiv catre contractul pe dolar. „Volatilitatea foarte ridicata ce a caracterizat piata valutara interbancara in prima decada a lunii martie a prins pe picior gresit brokerii pietei futures, afirma Liliana Iliescu, directorul de marketing al BRM. Cotatiile contractului Dolar BRM au urmarit fluctuatiile cursului mediu comunicat de BNR. Diferenta dintre cotatiile futures si cursul oficial a evoluat surprinzator, de la -57 lei/dolar in 5 martie, la +64 lei/dolar in 9 martie. Liliana Iliescu apreciaza ca, dupa o perioada de fluctuatii accentuate, piata inregistreaza o tendinta de relativa stabilizare la preturi ridicate. Evolutiile din pietele futures vor depinde foarte mult de eventualele interventii ale Bancii Nationale.
Florian Gadea