Cei 21 de ani fără recesiune din Australia, s-ar putea încheia și ar necesita o reducere a dobânzii cheie la un minim istoric. Randamentul superior a dus la o apreciere istorică de aproape 90% a dolarului australian față de dolar și euro în ultimii 3 ani, dar în ultimele săptămâni a fost cea mai slabă valută dintre cele majore.
„Povestea de succes a dolarului australian se apropie de sfârșit”, spun analiștii Admiral Markets. Pericolul a fost simțit încă de săptămâna trecută de Banca Centrală a Australiei, care a redus dobânda de referință cu 0.25%, la 3.25%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Suplimentar, investitorii în piața valutară se așteaptă ca în proporție de 80% dobânda cheie să fie redusă și în Noiembrie, iar relaxarea politicii monetare să însumeze 100 de puncte procentuale până în toamna anului viitor.
“Investițiile în resurse naturale vor atinge maximul anul viitor și ar putea fi la un nivel mai scăzut decât ne așteptam“, a motivat guvernatorul RBA decizia care a luat prin surprindere investitorii. Totodată, oficialii de la anitpozi sunt îngrijorați de perspectivele de încetinire economică din China, principalul partener de comerț.
“Investitorii speculează că declinul exporturilor afectează bunăstarea, veniturile și consumul, iar consecința va fi o reducere a diferențialului de dobândă dintre dolarul australian și valutele ieftine precum dolarul, yenul sau euro, chiar dacă economia locală este mai solidă decât cea europeană sau americană”, explică analiștii Admiral Markets declinul AUD-ului în piața valutară, care pe de altă parte ajută sectorul manufacturier și turismul.
“Perspectivele sunt negative pentru AUD pe termen scurt și mediu, o revenire la paritate față de USD fiind iminentă, iar un declin cel puțin spre 0.94-0.96 foarte probabil. Rămâne totuși o valută sensibilă la sentimentul față de risc la nivel global, iar actualele condiții interne o fac extrem de vulnerabilă în momente de panică. În cele din urmă, tot AUD-ul va redeveni cea mai atractivă valută, datorită resurselor uriașe pe care Australia le deține și a faptului că alternative atractive se găsesc cu greu, băncile centrale din SUA, Europa, Elveția și Japonia recurgând la metode neconvenționale de devalorizare“, prognozează analiștii Admiral Markets.