„Sperăm într-o evaluare temeinică şi obiectivă a Proiectului Roşia Montană”

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) anunţă reînceperea procedurii de evaluare a proiectului minier şi salută decizia membrilor Comitetului de Analiză Tehnică de a relua procedura de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană. 'Sperăm într-o evaluare temeinică şi obiectivă a Proiectului Roşia Montană, un proiect solid din punct de vedere tehnologic, sigur şi responsabil în privinţa mediului. Suntem convinşi că,

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) anunţă reînceperea procedurii de evaluare a proiectului minier şi salută decizia membrilor Comitetului de Analiză Tehnică de a relua procedura de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană.

‘Sperăm într-o evaluare temeinică şi obiectivă a Proiectului Roşia Montană, un proiect solid din punct de vedere tehnologic, sigur şi responsabil în privinţa mediului. Suntem convinşi că, în cadrul derulării procedurilor de evaluare, vom putea dovedi faptul că Proiectul Roşia Montană a fost gândit astfel încât să devină un model de operaţiune minieră la standarde ridicate, atât din punct de vedere tehnic, cât şi al dezvoltării comunităţii locale – model demn de urmat de orice proiect ulterior’, a declarat directorUL general al RMGC, Dragoş Tănase, într-un comunicat remis vineri Agerpres.

Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) este format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Proiectul a fost analizat anterior de o serie de experţi, inclusiv de către Grupul Independent al Experţilor Internaţionali (IGIE), alcătuit din experţi de mediu din Germania, Ungaria, Suedia şi România. Observaţiile şi recomandările IGIE au fost integrate în Anexa la Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului, prezentată Guvernului României în mai 2007.

‘Reluarea procesului de analiză a documentaţiei privind evaluarea impactului asupra mediului este un pas important în dezvoltarea Proiectului Roşia Montană’, a subliniat Dragoş Tănase.

Potrivit acestuia, proiectul este conceput pentru a genera beneficii atât de necesare pentru regiunea Roşia Montană şi pentru România – bani la buget şi în economie, locuri de muncă, reabilitarea mediului şi punerea în valoare a patrimoniului cultural.

‘Pe durata de viaţă a minei, proiectul va genera mii de locuri de muncă şi va aduce peste patru miliarde de dolari în economia României în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde de dolari, conform estimărilor economiştilor de la Oxford’, a conchis Dragoş Tănase.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31 la sută, Gabriel Resources – cu 80,46 la sută şi alţi acţionari minoritari – cu 0,23 la sută.

RMGC urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, aducând beneficii importante economiei româneşti.

În calitatea sa de mină model, Proiectul Roşia Montană va stabili un nou standard pentru mineritul aurifer responsabil, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel mondial.