România va produce izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat că România va produce izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă, „speranţă pentru tratamentul cancerului”. De asemenea, va putea reporni producția de apă grea la Drobeta-Turnu Severin, după ce Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Ontario Power Generation (OPG).
„Zi excelentă la OCDE şi veşti la fel de bune! România va produce izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă, speranţă pentru tratamentul cancerului. Şi poate reporni producţia de apă grea la Drobeta-Turnu Severin.
Ambele cu sprijin canadian: astăzi Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Ontario Power Generation (OPG) în acest sens, un pas strategic pentru refacerea ciclului nuclear integrat românesc. Acest demers, pe care l-am avut în vedere în cadrul vizitei oficiale la Ottawa de săptămâna trecută, devine realitate astăzi”, a scris el joi, pe 28 septembrie, pe Facebook.
Oficialul a mai precizat că a avut întâlniri cu bilaterale la OCDE, în marja evenimentului dedicat sectorului nuclear, cu miniştrii omologi din Franţa, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Ucraina, cu secretarul adjunct al energiei din SUA, dar şi cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE.
„Subiecte abordate: programul nuclear civil românesc, inclusiv reactoarele modulare de mici dimensiuni, exemplu pentru întreaga regiune; pregătirea resursei umane în domeniul nuclear; promovarea tehnologiilor nucleare şi accesarea finanţărilor pentru marile proiecte.
România este respectată în clubul statelor nucleare. Vom continua să ne străduim să dăm Europei şi lumii întregi standardul cel mai înalt de profesionalism”, a conchis Sebastian Burduja.
Canada a promis 3 miliarde de dolari pentru România
În altă ordine de idei, Canada a promis României suma de 3 miliarde de dolari dolari canadieni pentru a sprijini punerea în funcțiune a unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Proiectul are ca termen limită anii 2031-2032. Anunțul a fost făcut marți, 19 septembrie, de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul a declarat că primit scrisoarea de interes prin care Canada își anunță dorința de a finanța proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.
„3 miliarde de dolari canadieni pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Astăzi, la Ottawa, am primit din partea ministrului omolog canadian, Jonathan Wilkinson, scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în cadrul unui eveniment remarcabil”, a anunțat Burduja.
Ministrul Energiei a vorbit și despre istoria care leagă România și Canada în domeniul nuclear civil. El a precizat că acest demers este încă un pas în direcția corectă pentru țara noastră.
„Colaborarea româno-canadiană pentru programul nuclear civil datează din anii ‘70, iar pasul de astăzi ne aduce mai aproape de visul finalizării celui mai important proiect energetic românesc”, a transmis pe Facebook Sebastian Burduja.