Care este speranța de viață a femeilor din România? S-a aflat acum cifra exactă

pensionara

SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Comisiei de sănătate din Senat, Nicoleta Paulciuc, a oferit mai multe detalii în ceea ce privește speranța de viață a femeilor la noi în țară. Ea a evidențiat discrepanța dintre speranța de viață și cea de viață sănătoasă.

Discrepanțe între speranța de viață și cea de viață sănătoasă

Speranța de viață a femeilor în România, de 82,9 ani, este eclipsată de realitatea dură a speranței de viață sănătoasă, care este de doar 60,5 ani, una dintre cele mai mari discrepanțe din Uniunea Europeană.

Președintele Comisiei de sănătate din Senat, Nicoleta Pauliuc, a subliniat că această diferență semnificativă reflectă nu doar o problemă de sănătate, ci și lipsa unor politici publice sectoriale și inechități în societate.

Disparitățile dintre speranța de viață globală și cea sănătoasă ridică semne de întrebare asupra sistemului de sănătate și a politicilor sociale din România. Speranța de viață sănătoasă, care se referă la numărul de ani în care o persoană se bucură de o viață activă și sănătoasă, este cu aproape 23 de ani mai mică decât speranța de viață globală pentru femei.

Nicoleta Pauliuc a evidențiat că această discrepanță semnificativă poate fi atribuită lipsei de politici publice sectoriale dedicate femeilor.

O analiză din 2020 a arătat că există un decalaj semnificativ între bărbați și femei în ceea ce privește starea de sănătate auto-declarată. 9% dintre femei au declarat o stare de sănătate rea sau foarte rea, comparativ cu 5,4% dintre bărbați.

„Sigur că, strict în ceea ce priveşte datele despre starea de sănătate, trebuie să ţinem cont şi de diferenţele de vârstă între populaţia de femei şi cea de bărbaţi. Femeile tind să trăiască mai mult şi, pentru că problemele de sănătate se agravează cu vârsta, o parte din diferenţa dintre sexe privitoare la starea de sănătate se datorează, de fapt, acestor diferenţe de vârstă”, a explicat Nicoleta Pauliuc.

Mai mulți bani pentru analize dedicate femeilor

Nicoleta Pauliuc a propus alocarea mai eficientă a fondurilor pentru analize de prevenție dedicate femeilor, inclusiv:

  • screening pentru cancerul de col uterin și de sân,
  • osteoporoză
  • infecții cu transmitere sexuală

Ea a subliniat importanța prevenirii și a investiției în sănătatea femeilor pentru o societate mai sănătoasă și productivă.

„Am văzut că există clinici şi laboratoare private care au construit astfel de pachete de analiză şi nu văd nimic în neregulă prin a le oferi fie în sistemul de stat, fie într-o formulă de decontare către sistemul privat. Logica este simplă: dacă vrem inclusiv o economie performantă, trebuie să ne îngrijim inclusiv de sănătatea celor care sunt membri activi ai cetăţii. Nu e pomanageală, ci interesul de a face economii, prevenţia fiind mai ieftină decât tratamentul, şi o grijă pentru a avea oameni productivi”, a adăugat Pauliuc.

SURSA FOTO: Dreamstime

Identificarea și soluționare problemelor care afectează femeile

Concluzionând, președintele Comisiei de sănătate a subliniat necesitatea unei abordări mai profunde și concentrate asupra sănătății femeilor. Accentul a fost pus pe identificarea și soluționarea problemelor punctuale care afectează această categorie de populație.

„Munca pe care o face societatea civilă este inspiraţională, dar nu poate suplini ce nu face statul. De aceea, vă încurajez să fiţi mai agresivi în raport cu instituţiile relevante. Anul acesta, se cheltuie 18,6 miliarde de euro pentru sănătatea românilor, aproximativ 6% din PIB, şi nu se vede acest lucru. Vorbim de o sumă colosală. Sursa răului este băltirea. Ideea că progresul se poate face doar incremental, puţin câte puţin – de asta încearcă în permanenţă să ne convingă funcţionărimea. Or, noi avem nevoie de un salt calitativ, de o ardere a etapelor”, a transmis parlamentara PNL.

Se doresc progrese semnificative în acest domeniu

Ea a îndemnat la acțiuni mai decisive. De asemenea, a îndemnat și la o atenție crescută asupra problemelor de sănătate. Astfel, se vor putea realiza progrese semnificative în acest domeniu.

„Ştiu că nu este atât de ofertantă poate mediatic precum este, spre exemplu, discrepanţa în reprezentarea politică – o temă la fel de validă, dar cred că dezbaterea despre sănătate ar putea să genereze interes în acele pături sociale unde femeile sunt într-o stare de precaritate sau de vulnerabilitate accentuată. Sigur că ne dorim poveşti inspiraţionale şi este foarte bine atunci când le avem, dar este necesar să facem şi această muncă de identificare a unor probleme punctuale mărunte şi poate mundane cărora să le răspundem”, a susţinut Nicoleta Pauliuc.