Speranța de viață crește într-un ritm mai lent. Omenirea, aproape de limita speranței de viață

oameni

SURSA FOTO: pixabay.com

Un nou studiu publicat în revista Nature Aging sugerează că speranța de viață a oamenilor crește într-un ritm mai lent decât în secolul XX. Studiul, publicat în revistă, prezice că se poate aștepta ca oamenii să câștige doar 2,5 ani în plus în următoarele trei decenii.

Omenirea se apropie acum de limita superioară a speranței de viață

Cea mai probabilă explicație pentru această încetinire este că omenirea se apropie acum de limita superioară a speranței sale de viață, scrie Live Science.

Având în vedere că tot mai mulți oameni supraviețuiesc până la vârste înaintate, principalii factori de risc pentru deces sunt legați de îmbătrânirea biologică, adică de acumularea treptată de leziuni la nivelul celulelor și țesuturilor, care apare inevitabil în timp.

Abordarea pe rând a unei boli legate de vârstă este ca și cum ai pune un „plasture temporar de supraviețuire”, a declarat Jay Olshansky, autorul principal al studiului și profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea Illinois din Chicago.

Aceste eforturi de a dezvolta tratamente și leacuri mai bune pot permite oamenilor să trăiască suficient de mult pentru a experimenta îmbătrânirea, dar nu abordează problema de bază a îmbătrânirii.

Echipa a investigat tendințele în ceea ce privește speranța de viață între 1990 și 2019, analizând datele naționale privind statisticile vitale din nouă regiuni cu cele mai longevive populații.

De asemenea, au analizat cifrele din SUA, deoarece unii oameni de știință au făcut previziuni specifice cu privire la prelungirea radicală a vieții în această țară.

Cercetătorii au utilizat apoi această analiză retroactivă pentru a prezice tendințele viitoare ale speranței de viață care ar putea apărea în acest secol.

SURSA FOTO: Pexels

Mai multe cercetări către studiul geroscience

Aceste constatări sugerează că ar trebui canalizate mai multe cercetări către studiul geroscience, care investighează biologia îmbătrânirii, mai degrabă decât doar bolile asociate acestui proces.

Investigarea modalităților de încetinire sau inversare a îmbătrânirii celulare ar putea ajuta oamenii să rămână „mai tineri” pentru mai mult timp, a sugerat Olshansky.

Oamenii de știință dezvoltă medicamente care ar putea încetini îmbătrânirea prin prelungirea capacelor de la capătul cromozomilor, cunoscute sub numele de telomeri, care în mod normal se diminuează în timp.