Executivul a adoptat în ședința de joi, 10 august, mai multe măsuri pentru organizarea reţelei de profil oncologic din România. Potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Guvernului, s-a pus accentul pe abordarea multidisciplinară, astfel încât să existe o practică medicală uniformă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat recent că Executivul a completat pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea şi tratarea cancerului cu noi măsuri care vin în sprijinirea pacienţilor oncologici.
Hotărârea conţine o serie de măsuri atât în acord cu bugetul aprobat pe anul în curs al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cât şi cu necesitatea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului din România.
Reţeaua de profil oncologic din România se organizează pe diverse paliere de îngrijiri
„Guvernul a completat pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea şi tratarea cancerului cu noi măsuri care vin în sprijinirea pacienţilor oncologici. Hotărârea aprobată astăzi conţine o serie de măsuri atât în acord cu bugetul aprobat pe anul în curs al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi cu necesitatea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului din România.
Practic, se organizează reţeaua de profil oncologic din ţara noastră pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară şi integrată a cancerului, pentru uniformizarea practicii medicale în sistemul românesc de sănătate”, a declarat Mihai Constantin.
Guvernul a aprobat înființarea Registrul Național de Cancer
În altă ordine de idei, Mihai Constantin a anunțat anterior că Guvernul României a aprobat hotărârea privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer.
„A fost aprobată Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer, care va duce, în scurt timp, la o colectare unitară a informaţiilor privind toate tipurile de cancer, în vederea monitorizării incidenţei cancerelor la nivel naţional, evaluarea şi controlul impactului acestei boli şi fundamentarea politicilor de sănătate publică”, a precizat Constantin, după şedinţa Cabinetului Ciolacu.
Oficialul Guvernului a menţionat că, potrivit actului normativ aprobat, aceste raportări în Registrul Naţional de Cancer sunt obligatorii pentru întreg sistemul medical din România, fie public sau privat.
Organizarea efectivă, cât şi standardele de comunicare urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii în următoarele 30 de zile, a indicat Mihai Constantin.
Potrivit acestuia, actul normativ adoptat privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer face parte din „ecosistemul medical” prezentat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.