Speranţele mari ridică acţiunile mici

Creşterea economică, gradul scăzut de intermediere financiară, dimensiunea încă redusă a firmelor româneşti şi oferta slabă de titluri fac din BVB una dintre cele mai scumpe burse din Europa. Acţiunile companiilor mici sunt la mare căutare pe pieţele de capital din întreaga lume, investitorii fiind dispuşi să plătească de multe ori sume uriaşe, în aşteptarea unei dezvoltări rapide şi puternice a acestora. Un studiu realizat de departamentul de analiză al Interca

Creşterea economică, gradul scăzut de intermediere financiară, dimensiunea încă redusă a firmelor româneşti şi oferta slabă de titluri fac din BVB una dintre cele mai scumpe burse din Europa.

Acţiunile companiilor mici sunt la mare căutare pe pieţele de capital din întreaga lume, investitorii fiind dispuşi să plătească de multe ori sume uriaşe, în aşteptarea unei dezvoltări rapide şi puternice a acestora.
Un studiu realizat de departamentul de analiză al Intercapital Invest constată că acţiunile devin din ce în ce mai scumpe, pe măsură ce dimensiunea emitentului este mai mică. O altă observaţie interesantă este că acţiunile din Statele Unite sunt mai scumpe decât cele din Europa, aşteptările investitorilor părând a fi mai bune pentru economia americană decât pentru cea din Uniunea Europeană.

De exemplu, PER-urile medii (price earning ratio – raportul dintre preţ şi profitul pe acţiune) sunt, în cazul companiilor din indicele Dow Jones, 16,02, iar în cazul Standard & Poor’s 500, 16,91, mai mari chiar şi decât în cazul burselor din centrul Europei (Polonia, Cehia, Ungaria).
La nivel european, bursa din România este printre cele mai scumpe din acest punct de vedere, în primul rând din cauza perspectivelor bune de creştere economică. Perspective care sunt cu atât mai importante cu cât România chiar are unde să crească. Comparând produsul intern brut (PIB) pe locuitor din ţările europene, ocupăm unul dintre ultimele locuri, şi este de aşteptat ca situaţia să se schimbe în bine.
Nici gradul de intermediere financiară nu este printre cele mai bune, existând încă mult loc de creştere pentru capitalizarea bursieră, de la 30% din PIB în prezent, până la peste 40%, cum este cazul altor ţări din regiune, sau chiar 150%, situaţia Bursei de la Londra.

De altfel, concluzia în ceea ce priveşte preţurile mari ale acţiunilor cotate la Bucureşti se încadrează şi în concluzia mai largă, aceea că acţiunile mai mici sunt cele mai căutate în lume în momentul de faţă.
Ca nivel de mărime, emitenţii mai mari de la BVB pot fi încadraţi la categoria Mid-Caps (companii cu capitalizare medie) la nivel european, iar ceilalţi la categoria Small-Caps (cu capitalizări mici). Mai ciudat, pe de altă parte, este faptul că BET, deşi este compus doar din companii mari, are un PER mediu mai mare decât BET-C, format şi din emitenţi mai mici şi, teoretic, mai de perspectivă. Contextul face însă ca aşteptările mai mari să se îndrepte tot către „granzii“ economiei, şi nu către firmele mici listate.