Informaţia sugerează că serviciile secrete americane au fost nerăbdător să înregistreze progrese cu Hamas, sau să recruteze agenți în interiorul Fâșia Gaza. SUA au desemnat în 1997 Hamas – care a câștigat ultimele alegeri palestiniene din 2006 şi se află la putere acum în Gaza – un grup terorist. Când Barack Obama a devenit președinte în 2008, au existat speculatii ca el ar putea încerca să stabilească un contact, dar acest lucru s-a dovedit a fi de scurtă durată, scrie Guardian.
În pofida unei interdicții oficial în privinţa unui contact, un ofițer CIA a discutat cu un agent de informaţii sud-african despre posibilitatea de a avea acces la Hamas în 2012, potrivit documentelor divulgate. De la sfârșitul regimului de apartheid, Africa de Sud a avut relații strânse atât cu Fatah și Hamas.
Cei doi agenți, american și cel sud-african s-au întâlnit în Ierusalimul de Est, pe fondul ciocniri violente între Hamas și forțele israeliene. Potrivit unei inform[ri trimise la Pretoria la 29 iunie 2012, agentul CIA "pare a fi disperat să penetreze Hamas în Gaza și ar dori, eventual, ca SSA, Agenția de Securitate din Africa de Sud, să ajute în obținerea accesului.”
Într-un exemplu clasic de „intelligence trading”, spionul din Africa de Sud a sugerat că daca ar fi de acord cu solicitarea CIA, acest fapt ar permite Serviciului de spionaj sud-african SSA să înțeleagă prioritățile de informații ale SUA.
"În cazul în care SSA va face legătura agentului CIA cu Hamas, Serviciul de Informaţii sud-african ar avea şansa să beneficieze de acea interacțiune în privinţa priorităților de colectare a informaţiei și a cerințelor LS829 – numele de cod dat de Africa de Sud Agenţiei Centrale de Informaţii CIA."
Legislația SUA care reglementează ceea ce poate și ceea ce nu poate face CIA este complexă, dar agenţia poate pretinde în acest caz că nicio lege a fost încălcată. Agenţiei îi este interzis să acordare sprijin material unei entități teroriste, dar ar fi parte din munca sa încercarea de a recruta pe cineva din interiorul unei astfel de organizații, ca informator sau sursă.
Un purtator de cuvant al CIA a spus: "CIA susține efortul global al guvernului SUA pentru combaterea terorismului internațional prin colectarea, analizarea și diseminarea de informații privind grupările teroriste străine și persoanele fizice. CIA desfășoară aceste activități de informații în conformitate cu Constituția Statelor Unite, statutele federale și directivele prezidențiale."
Documentele intrate în posesia Al-Jazeera includ, de asemenea scurgeri de rapoarte de informații potrivit cărora că Obama l-a "amenințat" pe președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas în 2012, în privinţa planurilor palestiniene de a primi "statutul de observator non-membru" în cadrul ONU.
Un raport al Agenţiei de spionaj din Africa de Sud, din noiembrie 2012 se referă la un ofiţer de informaţii palestinian care este înregistrat în timp ce detaliază un apel telefonic al președintelui SUA către liderul palestinian "în care președintele Obama l-a amenințat pe președintele Abbas dacă merge mai departe cu oferta de la ONU".
Abbas a mers totuşi mai departe cu cererea de la ONU și două săptămâni mai târziu Adunărea Generală ONU a sprijinit oferta, care a netezit calea pentru ca palestinienii să poată aduce cazurile împotriva Israelului la Curtea Penală Internațională.
Cablogramele arată, de asemenea, că fostul șef al Mossad Meir Dagan a făcut personal lobby unor înalți funcționari de informații din Africa de Sud, în octombrie 2009, pentru ca ţara să nu susţină concluziile unei anchete ONU, conduse de judecător sud-african Richard Goldstone, referitoare la presupuse crime de război desfășurate în trei săptămâni de bombardament israelian și în invazia din Gaza în 2008/09.
Dagan i-a avertizat pe sud-africani că acceptarea raportul Goldstone, care acuza Israelul și Hamas de crime de război, ar fi o "lovitură pentru procesul de pace". Meir Dagan a declarat că Abbas a avut, de asemenea, rezerve cu privire la acceptarea raportului de către comunitatea internațională, care ar "juca în mâinile Hamas și ar slăbi poziția” liderului palestinian.
Abbas ar putea "să nu ia poziţie publică" în această problemă, a declarat Dagan în conformitate cu notele de informaţii. Presiunea israeliană ca Abbas să fie de acord cu amânarea raportului s-a soldat cu un eşec, iar documentul „Goldstone” a fost aprobat de Adunarea Generală a ONU în luna următoare.