Un oficial al serviciilor secrete din Statele Unite a declarat pentru BBC că s-a observat în ultima perioadă o încercare de spionaj a institutelor de cercetare americane care studiază COVID-19 de către alte puteri.

Bill Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate, a declarat că guvernul american a avertizat organizațiile de cercetare medicală cu privire la aceste riscuri. Cu toate acestea, el nu a spus dacă au cazuri confirmate de date furate.

Fenomen confirmat de Marea Britanie

Și în Marea Britanie serviciile secrete au observat același fenomen. Dezvăluirile vin pe fondul unei adevărate curse internaționale pentru găsirea unui vaccin pentru noul coronavirus.

Cercetătorii, companiile și guvernele sunt implicați în această cursă, iar în această perioadă serviciile secrete sunt concentrate și pentru a proteja descoperirile lor de implicarea unor actori externi.

Bill EvaninaOrganizația lui Bill Evanina oferă consultanță guvernului american pentru combaterea activității agențiilor de informații străine. „Colaborăm cu industria noastră și cu oficialii guvernamentali foarte îndeaproape pentru a ne asigura că sunt protejate toate cercetările și datele cât se poate de bine”, a spus el.

„Ne așteptăm ca serviciile de informații străine, inclusiv Partidul Comunist Chinez, să încerce să obțină ceea ce facem aici”, a completat Evanina.

Guvernul SUA încearcă să ajute cercetările pentru vaccin cu un program numit operațiunea Warp Speed. Orice țară descoperă prima formula eficientă și sigură se va asigura ca cetățenii ei să beneficieze primii de vaccin.

„Suntem în contact cu fiecare organizație de cercetare medicală și suntem foarte vigilenți. În lumea de azi nu există nimic mai valoros sau care merită furat decât cercetarările biomedicale care vor ajuta la crearea unui vaccin contra coronavirusului” a adaugat Evanina.

Cu ochii ațintiți spre China

La jumătatea lunii aprilie, un oficial al FBI a spus că au existat „unele intruziuni” în instituțiile care lucrează la cercetările legate de Covid-19. Tonya Ugoretz a declarat că datele bio-medicale sunt „o țintă prioritară pentru spionajul cibernetic”.

În aceeași perioadă, procurorul general adjunct al SUA pentru securitate națională, John Demers, a declarat că ar fi „dincolo de absurd” să crezi că China nu va fi interesată de astfel de detalii.

Centrul canadian pentru securitate cibernetică a avertizat în martie că „actorii internaționali pot încerca să fure proprietatea intelectuală a organizațiilor angajate în cercetare și dezvoltare legate de Covid-19”.

Spionii americani și occidentali sunt de asemenea interesați de ceea ce se întâmplă în China, inclusiv de orice discrepanțe cu privire la numărul morților provocați de  Covid-19, precum și de cercetările sale despre vaccinuri și tratamente.

Au existat, de asemenea, preocupări în legătură cu riscurile atacurilor cibernetice împotriva centrelor de cercetare, ceea ce ar putea submina capacitatea lor de a răspunde la virus.

Două spitale din Republica Cehă au raportat că au avut atacuri cibernetice în aprilie. Aceasta a dus la o solicitare neobișnuită a secretarului de stat american.

„Solicităm actorului în cauză să se abțină de la desfășurarea unei activități cibernetice dăunătoare împotriva sistemului de sănătate al Republicii Cehe sau a infrastructurii similare din altă parte”, a declarat Mike Pompeo într-un comunicat.